Τσουγιοπούλου Σαβεριάδου Νέλλη

Image

Νέλλη Τσουγιοπούλου Σαβεριάδου. Πρόεδρος της Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Κύπρου 1989-1995. 

 

Γεννήθηκε στην Αμμόχωστο στις 13 Απριλίου 1930 και αποφοίτησε από το Ελληνικό Γυμνάσιο Αμμοχώστου. Σπούδασε Ιστορία και Κλασική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Φιλοσοφία, Μαθηματικά και Παιδαγωγικά στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου. Κατά τη διάρκεια των μεταπτυχιακών της σπουδών για την απόκτηση διδακτορικού διπλώματος στη Φιλοσοφία έλαβε υποτροφία από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών της Ελλάδας, καθώς και την υποτροφία Alexander von Humboldt.

 

Εργάστηκε σε σχολεία της Βορείου Ελλάδας και στα Γυμνάσια της Μόρφου και της Αμμοχώστου. Διετέλεσε Καθηγήτρια στο Ινστιτούτο Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Mϋnster και Επισκέπτρια Καθηγήτρια στο Ινστιτούτο Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Cambridge και στο Scuola Superiore di Storia della Scienza της Ρώμης.

Μεταξύ των ετών 1989-1995 διετέλεσε Πρόεδρος της Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Κύπρου (Βλέπε Βίντεο Ψηφιακός Ηρόδοτος Αρχείου ΡΙΚ). 

 

Μεταξύ των ετών 1989-1995 διετέλεσε Πρόεδρος της Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Κύπρου.  Κατά την περίοδο αυτή, η Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή επεξεργάστηκε τους κανονισμούς για: Την ίδρυση των πρώτων τμημάτων του Πανεπιστημίου, την ίδρυση ερευνητικών μονάδων, τις αποδοχές του ακαδημαϊκού προσωπικού,  τις συντάξεις του ακαδημαϊκού προσωπικού, το ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό,  τους μεταπτυχιακούς συνεργάτες, το διοικητικό προσωπικό, τα δίδακτρα, τις μεταπτυχιακές σπουδές. Επεξεργάστηκε επίσης τους κανόνες για: Την εκλογή μελών του προσωπικού στο Συμβούλιο κάθε Σχολής και τη Σύγκλητο, την εκλογή μελών του ακαδημαϊκού προσωπικού στο Συμβούλιο του Πανεπιστημίου, την εκλογή κοσμήτορα και αναπληρωτή κοσμήτορα, την απασχόληση του διοικητικού προσωπικού, την οργάνωση της χρηματοδότησης της έρευνας, την εκλογή πρύτανη και αντιπρύτανη, την οργάνωση των διοικητικών υπηρεσιών, οργάνωσε και φρόντισε για τον εξοπλισμό και τον εμπλουτισμό της βιβλιοθήκης, φόντισε για την ίδρυση, εξοπλισμό, οργάνωση και στελέχωση του Κέντρου Υπολογιστών του Πανεπιστημίου, το οποίο συνδέθηκε με το διαδίκτυο (δίκτυο EARN τότε), και μέσα από αυτό συνδέθηκαν για πρώτη φορά με το διαδίκτυο όλες οι ελεύθερες περιοχές της Κύπρου, φρόντισε για την προσωρινή στέγαση με την ανακαίνιση των κτηρίων της Παιδαγωγικής Ακαδημίας και την απόκτηση η ενοικίαση χώρων.

 

Το 1996 η Νέλλη Τσουγιοπούλου ορίστηκε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Κυπριακών Διεπιστημονικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Mϋnster. Το εν λόγω Πανεπιστήμιο την τίμησε το 2002 με το Μετάλλιο Φιλίας για τη συμβολή της στην προώθηση του Ιδρύματος.

Η Νέλλη Τσουγιοπούλου Σαβεριάδου, απεβίωσε στην Οξφόρδη του Ηνωμένου Βασιλείου, στις 5 Μαΐου το 2005. Το 2006 το Πανεπιστήμιο Κύπρου οργάνωσε επιστημονικό συνέδριο στη μνήμη της.

 

Για το Κυπριακό

Η  Νέλλυ Τσουγιοπούλου ήταν βαθιά πολιτικοποιημένη και δεν δίσταζε να λέει τις απόψεις της. Εδωσε  μάχες για την αυτονόμηση του Πανεπιστημίου Κύπρου στη δεκαετία του 1990 σε μια περίοδο, που οι πολιτικές ηγεσίες στην Κύπρο θεωρούσαν ότι το Πανεπιστήμιο θα λειτουργούσε ως ακόμα ένα κυβερνητικό Λύκειο.

 

Τολμηρή ήταν και η τοποθέτηση της το 2004 όταν τέθηκε προς ψήφιση στα δημοψηφίσματα το Σχέδιο Ανάν, κόντρα στο δημόσιο αίσθημα:

 

Σε δηλώσεις της τότε στην Ντόιτσε Βέλλε και απαντώντας στην ερώτηση τί θα ψήφιζε, είπε:  'Εγώ θα ψήφιζα ναι': "Καταλαβαίνω τις αντιρρήσεις των συμπατριωτών μου, αλλά από την άλλη θάθελα να το ξεπεράσουμε και να τελειώσει αυτό το ζήτημα. Και ανησυχώ για τους Ευρωπαίους. Περίμενα απ' αυτούς ότι θα άφηναν το ζήτημα της επίλυσης ανοιχτό. Φαίνεται όμως ότι φοβούνται πως θα έχουν δυσκολίες και έτσι το απαιτούν. Για μένα παρ' όλο που υποφέραμε, οι γονείς μου ήταν στα κατεχόμενα και ήρθαν μετά. Είμαι από την Αμμόχωστο, το 'ναι' το βλέπω όχι μόνον ως ένωση με τους Τουρκοκύπριους, αλλά και ως ένωση με την Ευρώπη. Νομίζω μάλιστα ότι η Κύπρος έχει να επωφεληθεί αρκετά από την ένταξη, γι' αυτό δεν θα έπρεπε να μπει με αρνητικούς όρους δηλαδή δεν θάπρεπε να κάνει κακήν εντύπωση."

Φώτο Γκάλερι

Image
Image