Κυπριανού Αχιλλέας

Η απαγωγή του Αχιλλέα

Image

Ο Αχιλλέας Κυπριανού, γεννήθηκε το 1956 και είναι ο πρωτότοκος γιος του δευτερου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Σπύρου Κυπριανού και της Μιμής Κυπριανού. Είναι αδελφός του μετέπειτα ΥΠΕΞ της Κυπριακής Δημοκρατίας Μάρκου Κυπριανού. Σπούδασε οικονομικά και δραστηριοποιείται ως επιχειρηματίας. Στην Κύπρο έμμελε να γίνει διάσημος το 1977 σε ηλικία 21 ετών, προσφέροντας στον πατέρα του μια εύκολη νίκη στις προεδρικές εκλογές.

 

Η απαγωγή 

Συγκεκριμένα στις 14 Δεκεμβρίου 1977 απήχθη ενώ βρισκόταν στο στρατόπεδο όπου υπηρετούσε ως ανθυπολοχαγός των ΛΟΚ. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της εποχής, κατά τις 7:30 το βράδυ δύο άγνωστοι κάλεσαν ένα ταξί της εταιρείας «Ρόγιαλ». Εν συνεχεία διέταξαν τον οδηγό να τους οδηγήσει στο στρατόπεδο. Όταν κατέβηκαν, ζήτησαν απλώς να συναντήσουν τον ανθυπολοχαγό. Ο φρουρός, σύμφωνα με την ίδια μαρτυρία, φώναξε τον Αχιλλέα και όταν αυτός εμφανίστηκε στην πύλη του έδειξαν ένα πρόσωπο πεσμένο στα πίσω καθίσματα του ταξί ότι ήταν δήθεν άρρωστο. Όταν ο Αχιλλέας έσκυψε να δει τον «άρρωστο», το ένα πρόσωπο τον έσπρωξε μέσα στο ταξί και εξαφανίστηκαν. Στη συνέχεια πήγαν στην περιοχή Καμπιών, όπου αφού έδεσαν τον οδηγό ταξί σε έναν πεύκο, εξαφανίστηκαν. Ο ταξιτζής ελευθερώθηκε μετά από αρκετή ώρα και ειδοποίησε την Αστυνομία. Οι απαγωγείς μετέφεραν τον Αχιλλέα σε περιοχή της Λεμεσού όπου και παρέμεινε εκεί μέχρι την ημέρα της απελευθέρωσής του.

 

Η απαγωγή του γιού του Σπύρου Κυπριανού συνδυάστηκε με τις Προεδρικές εκλογές. Στις 5 Φεβρουαρίου 1978 είχαν προγραμματιστεί οι δεύτερες προεδρικές εκλογές από τον θάνατο του Προέδρου Μακαρίου. Δεν πραγματοποιήθηκαν όμως ποτέ. Πρόεδρος «εξελέγη» ο Σπύρος Κυπριανού για δεύτερη συνεχόμενη φορά και πάλι χωρίς ανθυποψήφιο. Ο λόγος ήταν η απόσυρση της υποψηφιότητας του Γλαύκου Κληρίδη εις ένδειξη ομοψυχίας του πολιτικού κόσμου. 

 

Η μαγνητοταινία

Την ίδια μέρα της απαγωγής οι δράστες έστειλαν ένα ηχητικό μήνυμα μέσω μαγνητοταινίας στο οποίο ξεκαθάριζαν τους όρους τους. Η φωνή που διάβαζε το μήνυμά τους  ήταν του Αχιλλέα: «Πατέρα βρίσκομαι στα χέρια του απελευθερωτικού κινήματος των κατεχομένων εδαφών. Αν μέχρι τις 10 μ.μ. της Πέμπτης, δεν δοθεί γενική αμνηστία σε όλους τους πολιτικούς κατάδικους, υπόδικους και καταζητούμενους, θα με εκτελέσουν χωρίς άλλη προειδοποίηση. Θα περιμένω από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Εν εναντία περίπτωση θα έχετε την κεφαλή μου. Σε παρακαλώ βοήθησε με. Αχιλλέας».

 

Οι διαπραγματεύσεις

Τις επόμενες τέσσερις μέρες οι απαγωγείς διαπραγματεύονταν με τον Πρόεδρο και τον Υπουργό Αμύνης. Φερόμενος ως αρχιαπαγωγέας ήταν ο Βάσος Παυλίδης ή «Γιατρός», ο οποίος φέρεται να είχε λάβει μέρος στο Πραξικόπημα και ζητούσε αμνηστία και να φύγει από την Κύπρο χωρίς κανένα κόστος. Απαιτούσε επίσης την απελευθέρωση όλων των κρατούμενων που είχαν καταδικασθεί για συμμετοχή στο Πραξικόπημα μέσω της ΕΟΚΑ Β Στις 18 Δεκεμβρίου ο Αχιλλέας αφέθηκε ελεύθερος στο σπίτι του Ντίνου Μιχαηλίδη στη Λεμεσό, μετά από διαμεσολάβηση του νομικού Πίπου Ιωαννίδη.  Όπως ο ίδιος δήλωσε κατόπιν σε συνέντευξη Τύπου, δεν γνώρισε ποτέ τους απαγωγείς του, αφού καθ’ όλη τη διάρκεια είχε δεμένα μάτια. Τον μετακινούσαν μάλιστα με δεμένα τα μάτια σε διάφορες περιοχές σε περιοχές της ορεινής επαρχίας Λεμεσού.

 

Το μόνο που μπορούσε να δηλώσει μετά την απελευθέρωση του ήταν πως το κρησφύγετό τους βρισκόταν μάλλον κάπου κοντά στην περιοχή Τροόδους. Η απελεύθερωσή του έγινε μεσημέρι, όταν τον έβαλαν σε ένα αμάξι και τρίτοι τον άφησαν στη Λευκωσία.

 

Μετά την απελευθέρωση του Αχιλλέα (Βίντεο Ψηφιακός Ηρόδοτος -Αρχείο ΡΙΚ) η Αστυνομία προχώρησε στις 9 Απριλίου 1978 στη σύλληψη τριών προσώπων. Η επίσημη ανακοίνωση της Αστυνομίας ανέφερε τότε τα εξής: «Εν συνεχεία των τεσσάρων συλλήψεων που έγιναν το περασμένο Σάββατο στη Λάρνακα, οι Δυνάμεις Ασφαλείας συνέλαβαν σήμερα το μεσημέρι, στη Λεμεσό, τους Βάσο Παυλίδη Γιατρό, Ανδρέα Χριστοφή Ροδοθέου και Μενέλαο Αθηνή. Οι συλλήψεις έγιναν ύστερα από πληροφορίες ότι οι τρεις ως άνω συλληφθέντες είναι οι καθοδηγητές της τετραμελούς ομάδας που συνελήφθη το περασμένο Σάββατο και ότι ο Βάσος Παυλίδης Γιατρός προέβη πρόσφατα στον σχηματισμό ομάδων, με σκοπό τη δημιουργία αναταραχής στον τόπο και τη διενέργεια επιθέσεων κατά πολιτικών προσωπικοτήτων και ξένων επισήμων».

 

Σε συνέντευξη του πολύ αργότερα ο Αχιλλέας Κυπριανού δήλωσε ότι από τους απαγωγείς του μόνον ο Ροδοθέου του ζήτησε συγγνώμη. 

 

Πηγές:

  1. Εφημερίδα ο Φιλελευθερος
  2. Μηχανή του Χρόνου
  3. Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image