Σολομωνίδης Πάνος

Image

Επιχειρηματίας. Ο Πάνος Σολομωνίδης ήταν  γιος του γιατρού Δημήτρη Σολομωνίδη από την Αμμόχωστο και της Ελέγκως Λανίτου. Γεννήθηκε το 1924 στη Λεμεσό όπου πέρασε τα πρώτα του παιδικά χρόνια, αλλά μεγάλωσε στην Αμμόχωστο. Πέθανε στη Λεμεσό την 1η Ιουλίου 2021.

 

Όταν αποφοίτησε από το γυμνάσιο εργάστηκε για μερικά χρόνια στην επιχείρηση του αδελφού του, Νίκου Σολομωνίδη, στη Λεμεσό, πριν αποφασίσει να εγγραφεί το 1945, σε ηλικία 21 ετών, στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ για να σπουδάσει οικονομολόγος.

 

Αστρονομία

Ακολούθησαν οι σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας των Ηνωμένων Πολιτειών (1948-’53), όπου έλαβε τη μεγάλη απόφαση να κάνει το όνειρο των παιδικών του χρόνων πραγματικότητα και να ασχοληθεί με την επιστήμη της αστρονομίας. Στην Κύπρο της δεκαετίας του 1940, μια τέτοια απόφαση ξένισε πολλούς. Χαρακτηριστικό του πολιτισμικού υπόβαθρου της εποχής ήταν τα λόγια που του είπε ένας γηραιότερος: «Έχεις αφτιά και έπρεπε να τα ξεριζώσει ο πατέρας σου, να μην λες αυτές τις ανοησίες. Άκου λέει να σπουδάσει αστρονομία…».

 

Το 1954 επέστρεψε για λίγο στην Κύπρο, διδάσκοντας στο Γυμνάσιο Αμμοχώστου και έναν χρόνο αργότερα συμπλήρωσε τις ανώτατες σπουδές του στο University College του Λονδίνου. Στη Λεμεσό επέστρεψε οριστικά το 1960 και μέχρι το 1982 ήταν διευθύνων σύμβουλος στην οικογενειακή επιχείρηση εισαγωγής και πώλησης αυτοκινήτων, ποδηλάτων και ηλεκτρικών συσκευών.

 

Λεμεσός

“Η αστρονομία είναι ίσως μαζί με τη Λεμεσό οι μεγαλύτερες αγάπες της ζωής μου”, είχε αναφέρει ο ίδιος ο Πάνος Σολομωνίδης. Μια επιστήμη την οποία ετάχθη να υπηρετεί για όλη του τη ζωή. Ο Πάνος Σολομωνίδης ήταν πρόεδρος της Κυπριακής Αστροναυτικής Εταιρείας από το 1961. Έχει εκπροσωπήσει την Κύπρο σε πολλά συνέδρια της Διεθνούς Αστροναυτικής Ομοσπονδίας, της οποίας η Κυπριακή Αστροναυτική Εταιρεία είναι πλήρες και ψηφίζον μέλος. Κατά το συνέδριο της Διεθνούς Αστροναυτικής Ομοσπονδίας στη Βιέννη το 1972, εξελέγη από την ολομέλεια του συνεδρίου μέλος της επιτροπής που εκπροσωπεί την Ομοσπονδία, στην Επιστημονική Υποεπιτροπή της Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Ειρηνική Χρήση του Απώτερου Διαστήματος.

 

Δωρεά

Το 2004 δώρισε στον Δήμο Λεμεσού το παλιό κτίριο του λιθογραφείου Κουβά, το οποίο προηγουμένως είχε αγοράσει, επενδύοντας για τον σκοπό αυτό ένα μεγάλο μέρος της περιουσίας του. Με αυτή τη γενναιόδωρη δωρεά του Πάνου Σολομωνίδη και την απόφαση του Δήμου για αξιοποίηση του κτιρίου, δόθηκε η δυνατότητα στέγασης του Θεατρικού Μουσείου Κύπρου. Ως ένδειξη τιμής ο Δήμος Λεμεσού μετονόμασε το πολιτιστικό συγκρότημα που αποτελείται από το Θεατρικό Μουσείο και το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου, σε Πολιτιστικό Κέντρο «Πάνος Σολοµωνίδης». Τα εγκαίνια του κέντρου τελέστηκαν στις 2 Ιουλίου 2010 από τον πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια επί δημαρχίας Αντρέα Χρίστου.

Τι τον ώθησε να κάνει αυτή την μεγάλη δωρεά; "Ήθελα να προσφέρω κάτι στην πόλη μου και κάθε ημέρα που περνά και βλέπω τη δουλειά που γίνεται, μεγαλώνει η χαρά μου και η βεβαιότητα ότι έπραξα κάτι καλό. Ούτε ένα δευτερόλεπτο δεν μετανιώνω γι αυτό. Θέλω και πάλι να διαβιβάσω τις ευχαριστίες μου προς τον Δήμο Λεμεσού, που έδωσε στο κτίριο αυτό το όνομά μου", είχε πει πριν λίγα χρόνια.

 

» Δειτε εδώ σε Virtual 3D το Δημοτικό Πολιτιστικό Κέντρο Πάνος Σολομωνίδης

 

 

Πηγή:

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

 

Φώτο Γκάλερι

Image