Ελληνικό Γυμνάσιο Κερύνειας

Image

Το Γυμνάσιο Κερύνειας άρχισε να λειτουργεί ως Ανώτερη Σχολή το 1918  και εξελίχτηκε σε ημιγυμνάσιο και εξατάξιο Γυμνάσιο. Η ιδιωτική Εμπορική Σχολή Κερύνειας, που λειτούργησε από το 1934, κρατικοποιήθηκε το 1962 και ενσωματώθηκε σταδιακά στο Γυμνάσιο Κερύνειας. Το 1974 στο Γυμνάσιο Κερύνειας λειτουργούσαν Κλασική, Πρακτική και Οικονομική κατεύθυνση.

 

Ιστορικό ίδρυσης

Από τους κώδικες της Αρχιεπισκοπής φαίνεται ότι είχε αποφασισθεί από το 1839 η ίδρυση αλληλοδιδακτικού σχολείου στην Κερύνεια, όμως η απόφαση δεν πραγματοποιήθηκε. Κατά το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα αναφέρεται ως δάσκαλος ο παπά Χαράλαμπος Οικονόμος, κτηματίας και ιερέας, ηγετική φυσιογνωμία της πόλης, που πέθανε σε προχωρημένη ηλικία στα 1875. Δίδασκε στο σπίτι του που βρισκόταν στο δρόμο προς τη Λάπηθο. Μετά τον ιερέα αυτόν, αναφέρεται ότι δίδαξε σε σχολείο που λειτουργούσε στο σπίτι του, κάποιος Θεοδωρής. Μεταξύ του 1867 και του 1870 μαθήματα παραδίδονταν στην εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ από τον Δημήτριο Μιχαηλίδη, Ελλαδίτη καταγόμενο από το νησί της Λέσβου, ο οποίος συνέχισε να διδάσκει και μετά το 1870, όμως τώρα σε δημοτικό σχολείο που είχε ανεγερθεί.

 

Τα πιο πάνω στοιχεία είναι από τον Λοϊζο Φιλίππου (Τά Ἑλληνικά Γράμματα εν Κύπρῳ, Λευκωσία, 1930, σ. 333), που σημειώνει ότι τα πήρε από πληροφορίες του.Ι.Κ. Περιστιάνη και του Κ. Σταυρινίδη. Σύμφωνα και με πληροφορίες του Γεωργίου Ι. Γεωργίου, κατά την ίδια περίοδο φαίνεται να δίδαξαν κατά σειράν στην Κερύνεια: Ο παπά Χαράλαμπος Οικονόμος, πριν από το 1845, ένας αρχιμανδρίτης Νεόφυτος, από το 1845 μέχρι το 1853, ο Γιάννης Γεωργιάδης (Καρμιώτης) μεταξύ 1853 και 1855, ο Θεόδωρος Κανταρτζής μεταξύ του 1855 και του 1856, ο Γεώργιος Χ. Διάκος μεταξύ του 1856 και του 1858 και ο Δημήτριος Μιχαηλίδης από τη Λέσβο μεταξύ του 1858 και του 1870.

 

Το 1870 λειτούργησε το πρώτο δημοτικό (=δημόσιο) σχολείο στοιχειώδους εκπαιδεύσεως στην πόλη. Το σχολείο λειτουργούσε και τα πρωινά (οπότε διδασκόταν κυρίως η ανάγνωση) και τα απογεύματα (οπότε διδάσκονταν αριθμητική και άλλα μαθήματα). Το 1912 λειτούργησε το πρώτο κανονικό κτίριο δημοτικού σχολείου στην Κερύνεια, που μόλις τότε είχε οικοδομηθεί, με δωρεά του Δημοσθένη Σεβέρη, γι’ αυτό κι ονομάστηκε «Σεβέρειον».

 

Από το 1918 είχε λειτουργήσει η Ανωτέρα Ελληνική Σχολή Κυρηνείας, αρχικά ως διτάξια, που σταδιακά, από το 1925, άρχισε να συμπληρώνεται σε πεντατάξιο γυμνάσιο που έφερε την ονομασία Ημιγυμνάσιον Κυρηνείας που εξελίχθηκε στο Ελληνικό Γυμνάσιο Κερύνειας το οποίο αναπτύχθηκε και βοηθήθηκε κυρίως εξαιτίας της προς αυτό φροντίδας του επισκόπου Κερύνειας Μακαρίου Μυριανθέως.

 

Με Βασιλικό Διάταγμα της εξόριστης τότε στο Κάιρο ελληνικής κυβέρνησης τον Ιούλιο του 1944, το Γυμνάσιον Κυρηνείας αναγνωρίστηκε ως ισότιμο με τα άλλα ελληνικά γυμνάσια, με ισχύ από τη σχολική χρονιά 1943 - 1944, τη χρονιά που ανέλαβε ως γυμνασιάρχης ο Κλεάνθης Γεωργιάδης. Από την αρχή της ίδρυσής του το Γυμνάσιο είχε την τύχη να έχει γυμνασιάρχες και καθηγητές μερικούς από τους πιο εξέχοντες πνευματικούς ανθρώπους της Κύπρου.

 

Από το 1944 μέχρι το 1953 το Γυμνάσιον Κυρηνείας στεγαζόταν στο ξενοδοχείο Sea View, ιδιοκτησία του Κώστα Κατσελλή, στην ακτή Κίμωνος. Ένας από τους ορόφους του τότε χρησιμοποιείτο ως οικοτροφείο, που στέγαζε πολλούςμαθητές από άλλες περιοχές.

 

Το Γυμνάσιο της Κερύνειας, απέκτησε τη δική του στέγη το 1953 με βάση κληροδότημα του Γεωργίου Λοϊζίδη και άλλες χορηγίες και ανέπτυξε έντονη δράση με εκθέσεις (Ψηφιακός Ηρόδοτος Αρχείο ΡΙΚ), εκδηλώσεις κλπ.

Φώτο Γκάλερι

Image
Image