Λέρνη Σοφία

Η πρώτη γυναίκα γυναικολόγος

Image
Η Σοφία Λέρνη υπήρξε η πρώτη γυναίκα γιατρός με δική της κλινική στην Κύπρο. Η κλινική της βρισκόταν στην οδό Γλάδστωνος 36 στη Λευκωσία.  Λόγω της αντιστασιακής της δράσης, διώχθηκε με το σύζυγο της από τους Βρετανούς το 1949. Κατέφυγαν στην Τσεχία, όπου φοίτησε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Καρόλου της Πράγας.
 
Επιστρέφοντας στην Κύπρο, αφοσιώθηκε στην ιατρική, βοηθώντας γυναίκες που δυσκολεύονταν να τεκνοποιήσουν. Απεβίωσε στις 29 Αυγούστου 2014.
 
Βιογραφία

Η Σοφία γεννήθηκε στην Αμμόχωστο την 1η Αυγούστου του 1920. Φοίτησε στο δημοτικό, στο Παρθεναγωγείο Αμμοχώστου και την Εμπορική Σχολή Αμμοχώστου. Σε ηλικία 18  χρονών παντρεύτηκε τον φιλόλογο και δημοσιογράφο Γεώργιο Λέρνη από το Αργος. Πέρα από τα υπόλοιπα κοινά που είχαν οι δυο τους, τους ένωνε η ιδεολογία της Αριστεράς για αυτό εντάχθηκαν και εργάστηκαν μέσα από τις τάξεις του ΑΚΕΛ.

 

Με το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο σύζυγος της Σοφίας κατατάγηκε στον Ελληνικό Στρατό Μέσης Ανατολής όπου υπηρέτησε στην Αίγυπτο. Εκεί αιχμαλωτίστηκε για κάποιο χρονικό διάστημα. Την ίδια περίοδο η Σοφία πήγε στο Λίβανο και σπούδασε νοσηλευτική στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού. Μετά το τέλος του πολέμου επέστρεψε στην Κύπρο, όπου επανασυνδέθηκε με τον σύζυγό της όταν αυτός αφέθηκε ελεύθερος.

 

Αριστερά 

Η ιδεολογική τοποθέτηση της Σοφίας και του Γιώργου αλλά και η δράση τους, είχαν ως αποτέλεσμα διώξεις και ταλαιπωρίες με αποκορύφωμα το διωγμό τους από την Κύπρο, από τους Άγγλους  το 1949.  Κατέφυγαν στη Γαλλία και μέσω Ουγγαρίας κατέληξαν στην Πράγα. Εκεί η Σοφία φοίτησε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Καρόλου της Πράγας. Πήρε το πτυχίο της το 1958 και συνέχισε στη μαιευτική και γυναικολογία, ασκώντας την ειδικότητά της για πέντε χρόνια. Σπούδασε ιατρική επειδή είχε την άσβεστη θέληση να βοηθά και να προσφέρει στον άνθρωπο. Στην Πράγα απέκτησε και τα δύο παιδιά της ενώ ακόμη σπούδαζε, τον Πάνο και τη Φαίδρα, οι οποίοι επίσης σπούδασαν ιατρική.

 

Η ζωή της Σοφίας και του Γιώργου στην Πράγα, υπήρξε πολυτάραχη και περιπετειώδης λόγω της  δράσης που ανέπτυξαν. Τα χρόνια εκείνα, παρά τις δυσκολίες, η Σοφούλα Λέρνη και ο σύζυγός της διατηρούσαν μια ελληνική ραδιοφωνική εκπομπή, προσφέροντας με αυτόν τον τρόπο στους Έλληνες αποδήμους. Είχαν επίσης επαφές με σημαντικές μορφές της διανόησης και το σπίτι τους συγκέντρωνε ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών.

 

Κλινική

Επιστρέφοντας στην Κύπρο η Σοφία άνοιξε τη δική της γυναικολογική κλινική στην οδό Γλάδστωνος στη Λευκωσία. Ηταν η πρώτη γυναίκα γιατρός με δική της κλινική.

 

Αφοσιώθηκε με πάθος στο λειτούργημα της γιατί σε ολόκληρη τη ζωή της ήθελε να προσφέρει. Να προσφέρει με ειλικρίνεια και ανιδιοτέλεια. Το επιστημονικό της κύρος είναι ιδιαίτερα γνωστό και η προσφορά της στην γυναικολογία, ήταν προσφορά ψυχής και την υπηρέτησε με αρετή και πάθος.

Είκοσι τέσσερις ώρες το 24ωρο ήταν στο καθήκον, εξετάζοντας, χειρουργώντας και παρακολουθώντας ασθενείς, ως η μόνη γιατρός μέσα στην κλινική της, και μόνο  με τη βοήθεια των νοσοκόμων της. Σταδιακά αποκτά πολύτιμη εμπειρία και βοηθά γυναίκες που δυσκολεύονταν να τεκνοποιήσουν, μια σημαντική συμβολή στον τομέα αυτό, που σχετικά πρόσφατα άρχισε να εξελίσσεται στον τόπο μας. Για μεγάλο χρονικό διάστημα πήγαινε δύο φορές τη βδομάδα στη Λάρνακα, όπου διατηρούσε ιατρείο, ενώ έκανε τακτικές επισκέψεις στην Κερύνεια και την Αμμόχωστο.

 

Κοντά της ερχόταν γυναίκες για να γεννήσουν, για να ζητήσουν θεραπεία για γυναικολογικά προβλήματα, για να χειρουργηθούν, για να πάρουν συμβουλές.

 

 

Πηγές:

ΠΟΓΟ: Επικήδειος της Γ.Γ. της ΠΟΓΟ για τη Σοφία Λέρνη - 01/09/2014

Φώτο Γκάλερι

Image