Κάρμιος Χρήστος

Image

Ποιητής και πεζογράφος. Γεννήθηκε στη Μόρφου το 1913 και πέθανε το 1999. Φοίτησε στο ημιγυμνάσιο της Μόρφου και στο Παγκύπριο Εμπορικό Λύκειο από το οποίο κι αποφοίτησε το 1929. Από το 1930 και για τα επόμενα 20 χρόνια, μέχρι το 1950, συνεργάστηκε με διάφορες εφημερίδες της Κύπρου με ανταποκρίσεις, έρευνες, άρθρα, χρονογραφήματα κλπ. Ταυτόχρονα δημοσίευσε διηγήματά του, ποιήματα, μεταφράσεις και άλλη λογοτεχνική εργασία του σε εφημερίδες και στα λογοτεχνικά περιοδικά του τόπου («Κυπριακά Γράμματα», «Αγωνιστής», «Πνευματική Κύπρος», «Φιλολογική Κύπρος» κ.α.).

 

Από το 1940 μέχρι το 1945 υπηρέτησε ως αξιωματικός στην Κυπριακή Εθελοντική Δύναμη και στο Κυπριακό Σύνταγμα. Μετά το τέλος του δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου, εργάστηκε από το 1945 μέχρι το 1947 σαν λειτουργός αποκαταστάσεως αποστράτων, στην κυπριακή κυβέρνηση. Το 1950 μετανάστευσε κι εγκαταστάθηκε στο Καμερούν της Αφρικής όπου ασχολήθηκε με το εμπόριο. Στην Κύπρο επέστρεψε το 1964, οπότε εργάστηκε μέχρι το 1966 σαν υπεύθυνος του Γαλλικού Τμήματος του Γραφείου Δημοσίων Πληροφοριών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το 1966 επέστρεψε και πάλι στο Καμερούν, όπου παρέμεινε μέχρι το 1975. Στο διάστημα αυτό δημοσίευσε σειρά άρθρων για το Κυπριακό ζήτημα στη γαλλόφωνη εφημερίδα του Καμερούν 'Le Cameroun Libre', στην εφημερίδα 'Africanis' του Τζοχάννεσμπουργκ και στο περιοδικό των αποδήμων «Γενική Εθνική Επιθεώρησις» των Αθηνών.

 

Το 1975 εγκατέλειψε ξανά το Κάμερουν κι εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Κατά τα τελευταία χρόνια της ζωής του ήταν εγκατεστημένος στην Κύπρο.

 

Εκτός από την ποίηση, το διήγημα και το χρονογράφημα, ο Χρήστος Κάρμιος ασχολήθηκε και με το μυθιστόρημα, καθώς και με το θέατρο. Έγραψε κυπριώτικα σκετς για το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου, μια φαρσοκωμωδία και επιθεωρήσεις που παρουσιάστηκαν από το ραδιόφωνο και από θεατρικά συγκροτήματα. Υπήρξε μέλος της Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών Κύπρου και της Fraternelleé des Journalistes Ecrivains et Editeurs της Γαλλίας.

 

Εκδομένα σε βιβλία έργα του:

 

1. Ὁ Φίλος μου, ἡ  Ἀγγέλα κι ἐγώ (διηγήματα, 1937).

2. Τύποι καί Μορφές (διηγήματα, 1979).

3. Τό Λέειν τῆς Καρκιᾶς μου (ποιήματα στην κυπριακή τοπολαλιά, 1980).

4. Κύπρο μου, εὐλόγησέ με (λυρικά ποιήματα, 1984).

5. Μπάρμπα Χρήστος (μυθιστόρημα, 1985, Έπαινος της Μορφωτικής Υπηρεσίας του υπουργείου Παιδείας).

6. Δέκα ἐπεισόδια (διηγήματα).

7. Οἱ ἱστορίες τοῦ Μιτσήορκη, 1988.

8. Ὀδύνες καί Ὠδές, 1989.

 

Ποιήματα και διηγήματά του μεταφράστηκαν στην αγγλική και στη γαλλική.