Κυκκώτης Χαρίτων

Image

Ο Χαρίτων ήταν Κύπριος μητροπολίτης Μεσημβρίας του Ευξείνου Πόντου με αξιόλογη εθνική δράση. Γεννήθηκε το 1836 στο χωριό Καμινάρια και ήταν μικρότερος αδελφός του γιατρού Ιωάννη Ευκλείδη (1835-1898).

 

Σε νεαρή ηλικία εντάχθηκε στην αδελφότητα της Μονής Κύκκου και φοίτησε στην ελληνική σχολή που λειτουργούσε σ' αυτήν. Το βασικό διακόνημά του κατά την διάρκεια της παραμονής του στην μονή ήταν αυτό του «εξωτερικού εφημερίου», ανήκε δηλαδή στην ομάδα των μοναχών που ασχολούνταν με την διεκπεραίωση των διαφόρων υποθέσεων των πολλών μετοχίων που είχε η μονή τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό.

 

Για κάποιο διάστημα φαίνεται ότι υπηρέτησε και στο μετόχιο του Κύκκου στο Μπεσίκτας της Κωνσταντινουπόλεως, όπου και συνδέθηκε με το Οικουμενικό πατριαρχείο.

 

Το Σεπτέμβριο του 1886 η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού πατριαρχείου εξέλεξε τον Χαρίτωνα επίσκοπο Αργυρουπόλεως, όπου και υπηρέτησε για δέκα χρόνια. Τελικά μετά την παραίτηση του μητροπολίτη Μεσημβρίας Γενναδίου, εξελέγη στην θέση του, στις 29 Οκτωβρίου 1896. Μερικά χρόνια αργότερα, το 1900, εξελέγη και Συνοδικός του Οικουμενικού Θρόνου.

 

Οι Έλληνες κάτοικοι της Μεσημβρίας την εποχή εκείνη αντιμετώπιζαν τρομερές πιέσεις από τους Βούλγαρους εθνικιστές για να εγκαταλείψουν την περιοχή. Ο Χαρίτων αγωνίστηκε για να παραμείνει ο Ελληνισμός στις εστίες του τόσο στην Μεσημβρία, όσο και στην υπόλοιπη Ανατολική Ρωμυλία. Δυστυχώς όμως οι βιαιότητες των Βουλγάρων και οι πολιτικές συγκυρίες της εποχής, ανάγκασαν τελικά τους κατοίκους να καταφύγουν στο Ελληνικό κράτος.

 

Την ίδια περίοδο στην Κύπρο είχε ξεσπάσει το λεγόμενο αρχιεπισκοπικό ζήτημα εξ αιτίας της διαμάχης των μητροπολιτών Κιτίου Κυρίλλου Παπαδοπούλου και Κυρήνειας Κυρίλλου Βασιλείου για την διαδοχή στον αρχιεπισκοπικό θρόνο. Ο τότε οικουμενικός πατριάρχης Ιωακείμ Γ', προσπαθώντας να συμβιβάσει τις δύο αντίπαλες παρατάξεις που είχαν δημιουργηθεί γύρω από τους δύο Κυρίλλους, πρότεινε το 1902 ως εναλλακτική λύση την άνοδο στον αρχιεπισκοπικό θρόνο του Χαρίτωνος. Η πρόταση όμως αυτή δεν έγινε δεκτή.

 

Ο Χαρίτων υπηρέτησε στον μητροπολιτικό θρόνο της Μεσημβρίας μέχρι το 1906, οπότε υπέβαλε παραίτηση λόγω προβλημάτων υγείας. Σύμφωνα με μία άποψη, που δεν είναι όμως επιβεβαιωμένη, πέθανε την ίδια χρονιά.