Λυκαύγης Άνθος

Image

Δημοσιογράφος, λογοτέχνης. Γεννήθηκε στην Τριμίκλινη το 1942. Μετά την αποφοίτησή του από το Λανίτειο Γυμνάσιο Λεμεσού σπούδασε φιλολογία και δημοσιογραφία στην Αθήνα. Το όνομα Ανθος Λυκαύγης είναι  λογοτεχνικό ψευδώνυμο του Ανδρέα Χαραλαμπίδη, το οποίο τελικά επικράτησε.

Ως δημοσιογράφος άρχισε να εργάζεται από το 1962. Διετέλεσε διευθυντής της εφημερίδας Απογευματινή και διευθυντής σύνταξης της εφημερίδας Ο Φιλελεύθερος. Διετέλεσε επίσης διευθυντής της εφημερίδας Δημοκρατική.  Παράλληλα ήταν μόνιμος ανταποκριτής αθηναϊκών εφημερίδων και ενός διεθνούς πρακτορείου ειδήσεων. Διετέλεσε μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Συντακτών Κύπρου, μέλος του Συνδέσμου Εκδοτών και πρόεδρος του Δ.Σ. του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων. Επίσης συμμετέσχε σε διεθνή δημοσιογραφικά συνέδρια. Έγραψε πολυάριθμα άρθρα πάνω σε πολιτικά, κυρίως, θέματα, και για πολλά χρόνια έγραφε καθημερινό χρονογράφημα στην εφημερίδα Ο Φιλελεύθερος.

 Συνεργάστηκε επίσης με το ραδιόφωνο και την τηλεόραση του ΡΙΚ, με κείμενα (όπως στη ραδιοφωνική εκπομπή Καλημέρα σας), συντονισμό συζητήσεων (Γύρω στο μικρόφωνο) κ.α.

 

Λογοτεχνία

Με τη λογοτεχνία ο Α. Λυκαύγης άρχισε να ασχολείται από τα μαθητικά του χρόνια, εξέδωσε δε την πρώτη του ποιητική συλλογή το 1961. Εξέδωσε πολλές ποιητικές συλλογές, καταλαμβάνοντας σημαντική θέση μεταξύ των ποιητών της περιόδου μετά την ανεξαρτησία της Κύπρου. Έργα του τιμήθηκαν με κρατικά βραβεία. Το 1972 πήρε το κρατικό βραβείο ποίησης για τη συλλογή του Οαί. Το 1975 πήρε κρατικό έπαινο για τη συλλογή του Καιρν καί  ρώων μνήμη και το 1976 για τις συλλογές Μαρτυρία και Μαρτυρία II.

Τιμήθηκε επίσης με ειδικό κρατικό βραβείο για την ποιητική του σύνθεση (ορατόριο) Μακάριος νν..., που μελοποιήθηκε από τον συνθέτη Γιώργο Κοτσώνη. Ποιήματα του Λυκαύγη, εμπνευσμένα κυρίως από τα τραγικά γεγονότα του καλοκαιριού του 1974, έχουν μελοποιηθεί από διάφορους Κυπρίους συνθέτες.

 

Ποιήματά του έχουν επίσης συμπεριληφθεί σε κυπριακές και ελλαδικές ποιητικές ανθολογίες. Από τα έργα του αναφέρουμε τα ακόλουθα:

 

  1. Κραυγές (ποιητική συλλογή), Αθήνα, 1961.
  2. Σχεδίασμα γιά ἄνθρωπο  (ποιητική συλλογή), Αθήνα, 1962.
  3. Μετά τά Φυσικά (ποιητική συλλογή), Λευκωσία, 1966.
  4. Οὐαί  (ποιητική συλλογή), Λευκωσία, 1971.
  5.  Ὥρα πρωινή (κείμενα που μεταδόθηκαν από το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου), Λευκωσία, 1973.
  6. Καιρῶν καί  ἡρώων μνήμη (ποιητική συλλογή), Λευκωσία, 1974.
  7. Ἐρπύστριες (ποιητική   συλλογή),1974.
  8. Μαρτυρία (ποιητική συλλογή), Αθήνα, 1975.
  9. Μαρτυρία II (ποιητική   συλλογή), Λευκωσία, 1975.
  10. Πικρή Γραφή (χρονογραφήματα), Λευκωσία, 1976.
  11. Παθολογία (διηγήματα),
  12. Καλημέρα σας (κείμενα ΡΙΚ), Λευκωσία, 1976.
  13. Σήματα κινδύνου (πολιτικά κείμενα), Λευκωσία, 1980.
  14. Αναφορά προς Κίμωνα (ποιητική συλλογή), Λευκωσία, 1980.

 

Τον Μάιο του 2003 ο Άνθος Λυκαύγης διορίστηκε από τον Τάσσο Παπαδόπουλο ως σύμβουλος Επικοινωνίας της κυπριακής πρεσβείας στην Αθήνα, θέση στην οποία υπηρέτησε μέχρι τον Φεβρουάριο του 2008. Μετά την αφυπηρέτηση του ο Ανθος Λυκαύγης ζει μόνιμα στην Αθήνα.

 

Πηγή:

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

 

 

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image
Image
Image