Μακρίδης Άγγελος

Image

Γλύπτης και ζωγράφος. Γεννήθηκε στη Γιαλούσα το 1942. Σπούδασε γλυπτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών (1961-1967). Κατά την περίοδο 1967-69 εργάστηκε στο Παρίσι και από το 1970 ως το 1974 στην Κύπρο. Από το 1974 μέχρι το 1986 ζούσε και εργαζόταν στην Αθήνα. Στη συνέχεια επέστρεψε στην Κύπρο, όπου ζει και εργάζεται.

 

Πήρε μέρος σε διάφορες διεθνείς εκθέσεις: Γ΄ Μπιεννάλε Σάο Πάολο (1969), Ζ' Μπιεννάλε Αλεξανδρείας (1970), Β' Διεθνής Έκθεση Σχεδίου Ριγιέκα Γιουγκοσλαβίας (1970), Β' Τριεννάλε Νέου Δελχί (1971), ΙΑ' Μπιεννάλε Σάο Πάολο (1971), Ζ' Μπιεννάλε Παρισιού (1971), Μπιεννάλε Βενετίας (1972), Γ΄   Μπιεννάλε Χαρακτικής Λουμπλιάνας (1973), Σύγχρονη Κυπριακή Τέχνη, Εθνική Πινακοθήκη Αθηνών (1984) κ.α. Εξέθεσε επίσης έργα του τόσο σε ατομικές όσο και σε ομαδικές εκθέσεις στην Κύπρο και στο εξωτερικό.

 

Το 2009, για πρώτη φορά από την Ανακήρυξη της Κυπριακής Ανεξαρτησίας το 1960, το Κυπριακό Μουσείο παραχωρήθηκε για να φιλοξενήσει έκθεση δυο σύγχρονων Κυπρίων καλλιτεχνών, εκ των οποίων ο ένας ήταν ο Άγγελος Μακρίδης και ο άλλος ο Φάνος Κυριάκου. Τίτλος της έκθεσης, που διοργανώθηκε από το Δημοτικό Κέντρο Τεχνών, το Ίδρυμα Πιερίδη και το Τμήμα Αρχαιοτήτων, ήταν: «Άγγελος Μακρίδης - Φάνος Κυριάκου / Συνέργεια στο Κυπριακό Μουσείο». Στόχος ήταν η απεικόνιση της δυναμικής εικόνας της σύγχρονης εικαστικής Κύπρου και ταυτόχρονα η αποτύπωση και ανάδειξη της στενής σχέσης των Κυπρίων καλλιτεχνών με την κυπριακή ιστορία και παράδοση.  Ο επιμελητής της έκθεσης, Γιάννης Τουμαζής, επισημαίνει για τον Άγγελο Μακρίδη: «Είναι από τους πιο σημαντικούς Κύπριους καλλιτέχνες και ένας από τους πρωτεργάτες της εννοιολογικής τέχνης στην Κύπρο. Στην μακρά καλλιτεχνική του πορεία δημιούργησε γλυπτά και εγκαταστάσεις με σαφείς αναφορές στην αρχαία κυπριακή τέχνη. Χαρακτηριστικά είναι τα ειδώλιά του από πικρόλιθο τα οποία αποτελούν σημερινές ερμηνείες των γνωστών ειδωλίων της χαλκολιθικής εποχής, και τα οποία έχουν σαφείς αναφορές στη σύγχρονη ιστορία της Κύπρου.»

 

Ο Άγγελος Μακρίδης έχει περιληφθεί σε Λεύκωμα με 134 Ελληνες «εικονοποιούς», με τίτλο Νέα Ελληνική Τέχνη 1974-2004, που κυκλοφόρησε από το  Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης. Ο τόμος καλύπτει δέκα από τις τάσεις που εμφανίσθηκαν στον ελληνικό χώρο κατά τα τριάντα χρόνια από το 1974, έτος που σηματοδοτείται από τη πτώση της δικτατορίας και την αποκατάσταση της δημοκρατίας, έως το 2004. Ο Άγγελος Μακρίδης περιλαμβάνεται στο κεφάλαιο Χώρος-Επεμβάσεις- Δράσεις.