Μαρούλλενα ρυάκι

Image

Ρυάκι μήκους 15 περίπου χιλιομέτρων, στην επαρχία Λευκωσίας. Για μερικά χιλιόμετρα, σε περιοχή ανατολικά του χωριού Άγιος Επιφάνιος, και παράλληλα προς τον δρόμο Λευκωσίας - Αγρού, το ρυάκι κυλά μέσα σε ένα πολύ όμορφο και εντυπωσιακό φαράγγι, του οποίου το ύψος φθάνει σε μερικά σημεία τα 70 μέτρα περίπου, το γνωστό φαράγγι της Μαρούλενας.

 

Η Μαρούλλενα μαζί με τον Φαρμακά αποτελούν τους κύριους παραπόταμους του ποταμού του Ακακίου. Όλοι μαζί αποτελούν παραπόταμους του Σερράχη. Οι πηγές των δυο παραποτάμων είναι τα βουνά της Πιτσιλιάς, ιδιαίτερα η περιοχή μεταξύ των βουνοκορφών της Παπούτσας (1.554 μ.) και του Σταυρόπευκου (1.234 μ.).

 

Βλέπε: Οικισμός Μαρούλλενα

 

Από τις πηγές της μέχρι τη συμβολή της με τον Φαρμακά, κάπου στα βορειοανατολικά του χωριού Άγιος Επιφάνιος, η Μαρούλλενα ρέει πάνω στους διαβάσες, τους πλαγιογρανίτες, και τις λάβες του πυριγενούς συμπλέγματος του Τροόδους. Εξάλλου τα είδη των εδαφών που αναπτύχθηκαν πάνω στα πετρώματα της διαδρομής είναι τα πυριτιούχα και τα φαιοχώματα.

 

Η βροχόπτωση που δέχεται το ρυάκι φθάνει τα 800 χιλιοστόμετρα κοντά στις πηγές του, μειώνεται στα 700 χιλιοστόμετρα κοντά στο χωριό Απλίκι, και στα 425 χιλιοστόμετρα κοντά στη συμβολή του με τον Φαρμακά. Η χρήση γης κατά μήκος της κοιλάδας του ποικίλλει από κωνοφόρα δέντρα και άγρια χαμηλή βλάστηση μέχρι αμπέλια, φυλλοβόλα οπωροφόρα δέντρα και σιτηρά.

 

Για μερικά χιλιόμετρα, σε περιοχή ανατολικά του χωριού Άγιος Επιφάνιος, και παράλληλα προς τον δρόμο Λευκωσίας - Αγρού, το ρυάκι κυλά μέσα σε ένα πολύ όμορφο και εντυπωσιακό φαράγγι, του οποίου το ύψος φθάνει σε μερικά σημεία τα 70 μέτρα περίπου. Η προσέγγιση του φαραγγιού είναι σχετικά εύκολη, όμως η κοίτη του είναι δύσκολο να περπατηθεί επειδή η άγρια βλάστηση είναι πολύ πλούσια. Μεταξύ των φυτών που κυριαρχούν είναι οι αροδάφνες.

 

Πηγή:

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

Φώτο Γκάλερι

Image