Οριβάσιος

Image

Συγγραφέας της Αρχαιότητας. Έζησε τον 4ο αιώνα μ.Χ. και έγραψε το βιβλίο Ἰατρικαί Συναγωγαί. Στο έργο του αυτό κάμνει αναφορές και στην Κύπρο. Σε μια περίπτωση διαβεβαιώνει ότι η κυπριακή σποδός είναι στυπτική και σε μια άλλη παραδίδει μια συνταγή του γιατρού Διαγόρα του Κυπρίου. Η συνταγή αυτή αφορά την κατασκευή φαρμάκου (κολλυρίου) κατάλληλου για πονοκεφάλους, φουσκάλες από κάψιμο, ποικίλες παθήσεις των ματιών και άλλες δυσθεράπευτες καταστάσεις.

 

Υπήρξε ο προσωπικός ιατρός του Ρωμαίου Αυτοκράτορα Ιουλιανού, του αποκαλούμενου και «Παραβάτη». Σπούδασε στην Αλεξάνδρεια με δάσκαλο τον ιατρό Ζήνωνα από την Κύπρο πριν ενσωματωθεί στην ακολουθία του Ιουλιανού. Γνωρίζουμε ότι ήταν παρών στη στέψη του Ιουλιανού ως Αυτοκράτορα το 361 και ότι παρέμεινε στο πλευρό του μέχρι τον θάνατό του το 363. Στη συνέχεια, ο Ορειβάσιος κατέφυγε σε ξένες βασιλικές αυλές για ένα χρονικό διάστημα, αλλά αργότερα ανακλήθηκε από τον Αυτοκράτορα Ουάλη.

 

Τα κυριότερα έργα του Ορειβασίου, γραμμένα κατ' απαίτηση του Ιουλιανού, είναι δύο συλλογές αποσπασμάτων έργων προγενέστερων ιατρών, μία συλλογή αποσπασμάτων του Γαληνού και οι Collectiones, μία μεγάλη συγκέντρωση αποσπασμάτων από ιατρικούς συγγραφείς του αρχαίου κόσμου. Το πρώτο από τα έργα αυτά έχει χαθεί ολοκληρωτικά και μόλις τα 25 από τα 70 ή 72 βιβλία των Collectiones διασώζονται. Τα πρώτα 5 από αυτά τα 25 βιβλία έχουν ως θέμα τη διατροφή. Αρκετά αποσπάσματα προγενέστερων συγγραφέων που περιέχονται στο έργο αυτό θα είχαν χαθεί διαφορετικά. Ανάμεσα σε αυτά είναι και η αρχαιότερη γνωστή περιγραφή ενός κόμβου που συνοδεύεται από σχέδιο, αυτή του πλίνθιου βρόχου από τον `Ελληνα ιατρό Ηρακλά.

 

 

Πηγή

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

Βικιπαίδεια 

Φώτο Γκάλερι

Image