Παττίχης Χριστοφόρου Νίκος

Image

Δημοσιογράφος. Γεννήθηκε στη Λάρνακα το 1908 και πέθανε το 1974. Φοίτησε στο Παγκύπριο Γυμνάσιο και το Πρότυπο Γυμνάσιο Αθηνών, και στη Δημοσιογραφική Σχολή της Ενώσεως Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών και το Πανεπιστήμιο της ελληνικής πρωτεύουσας. 

 Υπήρξε ανάμεσα στους οραματιστές πρωτοπόρους της κυπριακής δημοσιογραφίας που έφεραν στην Κύπρο τον άνεμο ανανέωσης της αθηναϊκής δημοσιογραφίας της γενιάς του μεσοπολέμου

 

Ακολούθησε το δημοσιογραφικό επάγγελμα από νεαράς ηλικίας και εργάστηκε σε ημερήσιες αθηναϊκές εφημερίδες.

 

Η πρώτη εφημερίδα που εξέδωσε ο Νίκος Χρ. Παττίχης, με πολλούς άλλους συνεργάτες, τα «Ημερήσια Νέα» (1932), ήταν πρωτοπόρα για την εποχή της. Ο Νίκος Χρ. Παττίχης μόλις είχε επιστρέψει στην Κύπρο από τις σπουδές του στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και στη Σχολή Δημοσιογραφίας της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων των Αθηνών. Κατά την παραμονή του στην Αθήνα εργάστηκε κι ως δημοσιογράφος, αποκομίζοντας πολύτιμες εμπειρίες. Εκεί έγινε κοινωνός των δημοκρατικών αρχών στη λειτουργία του Τύπου, δηλαδή της διαφάνειας, του πλουραλισμού, της ανεξαρτησίας από κομματικές, κρατικές και άλλες δομές. Αυτές τις εμπειρίες ο Νίκος Χρ. Παττίχης τις αξιοποίησε στην προσπάθειά του να καταστεί ο πρώτος εκδότης βιώσιμης καθημερινής εφημερίδας στην Κύπρο.

 

«Ημερήσια Νέα»

Η εφημερίδα «Ημερήσια Νέα» αυτοχαρακτηριζόταν στην προμετωπίδα της ως «Παγκύπριος Ανεξάρτητος Καθημερινή Εφημερίς. Στο πρώτο φύλλο της, που ήταν οκτασέλιδο (τα επόμενα φύλλα ήταν τετρασέλιδα), προβλήθηκαν οι αρχές στις οποίες στηριζόταν η έκδοση των «Ημερήσιων Νέων», ενώ στις σελίδες της εφημερίδας υπήρχαν πολλές στήλες (χρονογραφήματα, στίχοι, κοινωνικά, εμπορική κίνηση, ειδήσεις από το αστυνομικό δελτίο, φωτορεπορτάζ, πολιτική ανάλυση, ρεπορτάζ). Παρόλο που δύο βδομάδες μετά την έκδοσή της η εφημερίδα ανήγγειλε με μεγάλα γράμματα στην πρώτη της σελίδα ότι «τα Ημερήσια Νέα έχουν την μεγαλυτέραν κυκλοφορίαν εξ όλων των κυπριακών εφημερίδων», εντούτοις η εκδοτική αυτή προσπάθεια είχε άδοξο τέλος. Αιτία ήταν οι οικονομικές διαφορές μεταξύ διευθυντή και αρχισυντάκτη. Ο Νίκος Χρ. Παττίχης εξέδωσε τον ίδιο χρόνο, το 1932, την εφημερίδα «Καθημερινά φύλλα» , αλλά κι αυτή σύντομα ανέστειλε την έκδοση της. Τον επόμενο χρόνο επανήλθε με την εφημερίδα «Ημερήσιος Τηλέγραφος» (1933). Η εφημερίδα αυτή κράτησε μόλις έξι μήνες. Μακροβιότερη όμως αποδείχθηκε η εφημερίδα «Εσπερινή» (1937-1951), η πρώτη καθημερινή απογευματινή εφημερίδα στην Κύπρο που δημιούργησε νέα δεδομένα στον κυπριακό Τύπο. Μετά από 14 χρόνια η «Εσπερινή» παραχωρήθηκε στον Έρασμο Αριστοφάνους (ο οποίος στην προμετωπίδα της εφημερίδας αναφέρεται ως υπεύθυνος-ιδιοκτήτης) από τη Δευτέρα, 4 Ιουνίου 1951, οπόταν εμφανίζεται με την ονομασία «Νέα Εσπερινή». Το τελευταίο φύλλο που εκδόθηκε υπό τη διεύθυνση του Νίκου Χρ. Παττίχη, ήταν στις 28 Μαΐου 1951.

 

Ο ιδρυτής του «Φ»

Ο Νίκος Χρ. Παττίχης αφότου παραχώρησε την ιδιοκτησία της «Εσπερινής» ασχολήθηκε με άλλες δραστηριότητες (όπως η οργάνωση το 1953 της πρώτης Εμπορικής Έκθεσης, η οποία μετεξελίχθηκε αργότερα στη Διεθνή Έκθεση). Αυτές οι δραστηριότητες όμως ήταν απλώς μια ανάπαυλα, προτού επανέλθει στον εκδοτικό χώρο για να υλοποιήσει το όραμα, την έκδοση μιας σύγχρονης καθημερινής εφημερίδας. Το 1955 ίδρυσε το Φιλελεύθερο.

 

Τον Αύγουστο του 1935 οργάνωσε στη Λευκωσία την πρώτη Παγκύπριον Εμπορικήν και Βιομηχανικήν Έκθεσιν που  μετετράπη  αργότερα  σε Διεθνή Έκθεση Κύπρου και κατέστη ετήσιος θεσμός.

Φώτο Γκάλερι

Image
Image