Σιδεράς Σταύρος

Image

Μουσικοσυνθέτης και τραγουδιστής. Γεννήθηκε στη Λάρνακα το 1948. Φοίτησε στην Αμερικανική Ακαδημία Λάρνακας και σπούδασε εσωτερική διακόσμηση και αρχιτεκτονική στη Βρετανία.

 

Άρχισε να ασχολείται επαγγελματικά με το τραγούδι, ως συνθέτης και τραγουδιστής, το 1976, όταν υπέγραψε πενταετές συμβόλαιο με τη δισκογραφική εταιρεία «Πόλυγκραμ» στην Ελλάδα. Τον ίδιο χρόνο κυκλοφόρησε και το πρώτο του άλμπουμ, που έγραψε με τον Δώρο Γεωργιάδη*, με τίτλο Περάσαν δυο χιλιάδες χρόνια (It's been two thousand years). Ακολούθησαν διάφορα προσωπικά άλμπουμ στα οποία συνεργάστηκε με γνωστούς συνθέτες και στιχουργούς (Μίμη Πλέσσα, Σώτια Τσώτου, τον Δώρο Γεωργιάδη και πάλι), ενώ έγραψε κι ο ίδιος τραγούδια. Το 1976 και το 1978 ο Σταύρος Σιδεράςσυμμετέσχε στο φεστιβάλ τραγουδιού Θεσσαλονίκης, παίρνοντας και τις δυο φορές την τρίτη θέση. Εκπροσώπησε επίσης την Κύπρο δυο φορές στον διαγωνισμό τραγουδιού της Γιουροβίζιον: το 1981 ως στιχουργός του τραγουδιού Μόνικα και το 1983 ως συνθέτης, στιχουργός και τραγουδιστής της σύνθεσης Η αγάπη ακόμα ζει.

 

Έργα του Σταύρου Σιδερά παρουσιάστηκαν και στο εξωτερικό. Μια «ροκ όπερα» που έγραψε (και πάλι με τον Δώρο Γεωργιάδη) με τίτλο The Archon (O Άρχων) ανεβάστηκε στο Τζιοχάννεσμπουργκ από τον μεγαλύτερο ημικρατικό θεατρικό οργανισμό της Νοτίου Αφρικής. Άλλο έργο που συνέθεσαν οι Σιδεράςκαι Γεωργιάδης είναι το μιούζικαλ The Duke and the Greek Inheritance (Ο Δούκας και η ελληνική κληρονομιά), που γράφτηκε για να ενισχύσει την προεκλογική εκστρατεία του Μιχάλη Δουκάκη το 1988.
 

Μεταξύ των άλλων έργων του είναι η Ωδή στους θεούς, στην οποία πρωταγωνιστούσε η Άννα Βίσση, και παίχτηκε προς τιμήν της βασίλισσας Ελισάβετ Β’. Ο Σταύρος Σιδεράς έγραψε επίσης το σενάριο και τους στίχους για τους Δαίμονες, ροκ όπερα σε μουσική Νίκου Καρβέλα, με πρωταγωνίστρια και πάλι την Άννα Βίσση. Μια από τις μεγάλες επιτυχίες του Σταύρου Σιδερά ως συγγραφέα, συνθέτη και παραγωγού θεωρείται η ροκ όπερα Πυγμαλίων: Η αληθινή ιστορία, η οποία παίχτηκε για πρώτη φορά το 1997 με πρωταγωνιστή τον Πίτερ Πολυκάρπου.

 

Ο Σταύρος Σιδεράς έχει επίσης ασχοληθεί με τη συγγραφή σεναρίων για κινηματογραφικά έργα.

 

Στο πλαίσιο της τηλεοπτικής εκπομπής Persona non Grata που παρουσίαζε από τον τηλοπτικό σταθμό «Σίγμα», ο Σταύρος Σιδεράς   πήρε συνέντευξη το 1996 από τον τότε Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος παραδέχθηκε ότι δεν υπάρχουν αγνοούμενοι, διότι δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ από Τουρκοκυπρίους εξτρεμιστές, στους οποίους τους παρέδωσε ο τουρκικός στρατός.