«Χαλκίν Σεσί» Halkin Sesi

Image

H μακροβιότερη και μια από τις σημαντικότερες τουρκοκυπριακές εφημερίδες. Η «Χαλκίν Σεσί» («Φωνή του Λαού») κυκλοφόρησε το πρώτο της φύλλο στη Λευκωσία στις 14 Μαρτίου 1942. Ιδρυτής, ιδιοκτήτης και υπεύθυνος ύλης ήταν ο γιατρός και πολιτικός ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας για πολλά χρόνια Φαζίλ Κουτσιούκ. Η εφημερίδα ξεκίνησε ως εβδομαδιαία, αργότερα όμως έγινε ημερήσια.

 

Στο πρώτο της φύλλο έθετε σαν κύριο στόχο της έκδοσής της την προστασία των δικαιωμάτων και συμφερόντων της τουρκοκυπριακής κοινότητας, την αντιπαράθεση προς τις ελληνοκυπριακές επιδιώξεις για ένωση και προς τη βρετανική αποικιοκρατία, καθώς και την ενίσχυση της αγάπης και αφοσίωσης των Τουρκοκυπρίων προς τη μητέρα Τουρκία.

 

Αρχικά αντιμετώπισε οικονομικές δυσκολίες και αναγκάστηκε να σμικρύνει το μέγεθός της και να μειώσει τον αριθμό των σελίδων της. Αργότερα όμως ξεπέρασε τις δυσκολίες και έγινε το κυριότερο εκφραστικό όργανο των τουρκοκυπριακών απόψεων. Στην περίοδο της διαμάχης μεταξύ του Φαζίλ Κουτσιούκ και του Ραούφ Ντενκτάς για την ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας, η εφημερίδα έγινε ο κύριος επικριτής του Ντενκτάς.

 

Μετά τον θάνατο του Κουτσιούκ (1984) η εφημερίδα για κάποιο χρονικό διάστημα συνέχισε να εκδίδεται από το γιο του Μεχμέτ Κουτσούκ, στη συνέχεια όμως πωλήθηκε και συνεχίζει την έκδοσή της μέχρι σήμερα υπό άλλη διεύθυνση.

 

Στις 14 Μαρτίου 2021 την εφημερίδα που γιόρτασε τα 76 χρόνια ζωής της επισκέφθηκε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ ο οποίος εκθείασε το ρόλο και του Δρ Κουτσούκ αναφέροντας "οτι η εφημερίδα από το 1942 αποτέλεσε όχημα ενότητας των Τουρκοκυπρίων". 

Φώτο Γκάλερι

Image
Image