Χέιντενσταμ Φρέντερικ Τσαρλς Charles Frederick Heidenstam

Image

Γιατρός που υπηρέτησε και στην Κύπρο, μάλιστα διετέλεσε και πρώτος δήμαρχος της Λάρνακας. Γεννήθηκε το 1839 στην Αθήνα και πέθανε στην Κύπρο το 1909. Ο πατέρας του ήταν Δανός και η μητέρα του Αγγλίδα κόρη επισκόπου. Σπούδασε ιατρική στο Παρίσι. Εργάστηκε στην Ελλάδα, ως υγειονομικός γιατρός στην Πρέβεζα, απ' όπου ήλθε στην Κύπρο το 1876 κι εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στη Λάρνακα (σύζυγός του ήταν Ελληνίδα από τη Λευκάδα, η Αναστασία Σούνδια, κόρη του προξένου της Ελλάδος στην Πρέβεζα Δημήτρη Σούνδια και της Ασπασίας Βαλαωρίτου· η μητέρα της ήταν αδελφή του ποιητή Αριστοτέλη Βαλαωρίτη).

 

Ο Τσαρλς Φρέντερικ Χέιντενσταμ εργάστηκε στην Κύπρο αρχικά στο λοιμοκαθαρτήριο της Λάρνακας και κατόπιν ως γιατρός στο νοσοκομείο της ίδιας πόλης, μέχρι το 1882. Αμέσως μετά την κατάληψη της Κύπρου από τους Βρετανούς, το 1878, διορίστηκε ως ο πρώτος δήμαρχος της Λάρνακας, μέχρι το 1880. Κατά το ίδιο διάστημα εκτελούσε και χρέη δικαστή (πταισματοδίκη) στην ίδια πόλη. Το 1882 διορίστηκε αρχίατρος της Κύπρου, με έδρα τη Λευκωσία. Στο αξίωμα του αρχιάτρου υπηρέτησε μέχρι τον θάνατό του το 1909. Ένα από τα χαρακτηριστικά της υπηρεσίας του ως αρχιάτρου ήταν το ότι επέτρεψε σε πρακτικούς κι εμπειρικούς «γιατρούς» να συνεχίσουν να εργάζονται ως θεραπευτές, όπως ο φημισμένος ιερέας Χαρίτος  στη Λευκωσία, στον οποίο μάλιστα ο αρχίατρος εμπιστεύθηκε και τα παιδιά του.

 

Τέλος, το 1883, ο Χέιντενσταμ υπηρέτησε κι ως μέλος του Νομοθετικού Συμβουλίου (βουλευτής).

 

Γνώριζε πολλές γλώσσες και τιμήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση με τον Χρυσούν Σταυρό των Ιπποτών του Τάγματος του Σωτήρος και από την αγγλική με τον τίτλο του Ταξιάρχη του Τάγματος των Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου (C.M.G.).

 

Η υπηρεσία του στην Κύπρο, ιδίως ως αρχιάτρου, υπήρξε πολύ σημαντική γιατί βρέθηκε στη θέση αυτή σε μια εποχή κατά την οποία η Κύπρος υπέφερε από πολλές ασθένειες, μαστιζόταν από επιδημίες κι ήταν γεμάτη έλη, οπότε οι Βρετανοί είχαν αρχίσει εξ αρχής μια μεγάλη προσπάθεια αποτελεσματικής αντιμετώπισης των σοβαρών προβλημάτων υγείας.

 

Ο Φρέντερικ Χέιντενσταμ εξέδωσε τα ακόλουθα έργα:

 

1. Report on the Fevers of Cyprus (1886)

2. Report on Leprosy in Cyprus (1890)

3. A Primer of Hygiene or The Laws of Health (1908. To ίδιο και στην ελληνική το 1910 και στην τουρκική το 1910 επίσης).