Χαραλάμπους Σωτηρούλα

Η πρώτη γυναίκα γενικός γραμματέας της ΠΕΟ

Image

Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Διορίστηκε από το Δημήτρη Χριστόφια στις 29 Φεβρουαρίου 2008 και υπηρέτησε έως τις 28 Φεβρουαρίου 2013.

Γεννήθηκε στον Άγιο Μέμνονα Αμμοχώστου στις 25 Δεκεμβρίου 1963 και μετά την Εισβολή του 1974  διαμένει στην Αραδίππου. Είναι παντρεμένη με το Νίκο Χαραλάμπους και έχει δύο κόρες και ένα γιό.

 

Η Σωτηρούλα Χαραλάμπου σπούδασε πολιτικές και κοινωνικές επιστήμες στην Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών και Κοινωνικής Διοίκησης της Σόφιας, απ΄ όπου και αποφοίτησε το 1986.

 

Με την επιστροφή της στην Κύπρο προσλήφθηκε στο συνδικαλιστικό κίνημα της ΠΕΟ το οποίο υπηρέτησε από διάφορες θέσεις. Τον Ιανουάριο του 2006 εκλέγηκε Κεντρικός Οργανωτικός Γραμματέας της ΠΕΟ.

 

Βουλή 

Εξελέγη Βουλευτής Αμμοχώστου με το ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις στις εκλογές της 27ης Μαΐου 2001 και επανεξελέγη στις εκλογές της 21ης Μαΐου 2006.

 

Διετέλεσε Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών και μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού.

 

Είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Γυναικείων Οργανώσεων (Π.Ο.Γ.Ο). Στο 23ο συνέδριο του ΑΚΕΛ τον Ιούνιο  του 2021 εξελέγη μέλος του 19μελούς Πολιτικού Γραφείου του Κόμματος.

 

Η πρώτη γυναίκα

Στις 10 Δεκεμβρίου 2021 η Σωτηρούλα Χαραλάμπους ανέλαβε τα ηνία της ΠΕΟ, ως η πρώτη γυναίκα Γενικός Γραμματέας στην ιστορία της συνδικαλιστικής οργάνωσης και ευρύτερα του συνδικαλιστικού κινήματος στην Κύπρο.

Η εκλογή της κ. Χαραλάμπους, σε διαδοχή του Πάμπη Κυρίτση ύστερα από 23 συναπτά έτη, έλαβε χώρα στο σημερινό 28ο Συνέδριο της ΠΕΟ, το οποίο εξέλεξε επίσης τα μέλη του νέου Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας που αποτελείται από 125 άτομα (111 εκλεγμένα και 14 εξ’ οφίκιο).

 

Πηγή:

www.polignosi.com

Φώτο Γκάλερι

Image
Image