Λοΐζου Λούης Τσακκιστός

Image

Δημοσιογράφος. Γεννήθηκε στην Αμμόχωστο το 1892. Αποφοίτησε από το Παγκύπριο Γυμνάσιο και σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Υπηρέτησε ως εθελοντής στους Βαλκανικούς πολέμους (1912-13). Εργάστηκε ως δημοσιογράφος στο Βαρώσι, όπου εξέδιδε τις εβδομαδιαίες εφημερίδες «Μικρούλα» και «Κύπρος». Ίδρυσε στη Λευκωσία τον εκδοτικό οίκο «Αθηνά» και κυκλοφόρησε έργα Ελλήνων και ξένων συγγραφέων.

 

Στη συνέχεια μετέβη στη Γαλλία, όπου εργάστηκε στην εφημερίδα «Paris Jour». Κατά την περίοδο 1926-28 εργάστηκε στην εφημερίδα «Ταχυδρόμος της Αλεξανδρείας» και το 1929 πήγε στην Ελλάδα, όπου εργάστηκε ως διευθυντής στην εφημερίδα «Δημοκρατία». Το 1936 διορίστηκε ως υπεύθυνος Τύπου Βορείου Ελλάδος από τον τότε πρωθυπουργό Ιωάννη Μεταξά.

 

Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής της Ελλάδας υπήρξε μέλος της Εθνικής Αντίστασης και πρόσφερε πολύτιμες υπηρεσίες στον παράνομο ελληνικό Τύπο, κινδύνευσε μάλιστα άμεσα με εκτέλεση. Συνελήφθη από τους Γερμανούς και εστάλη στο Χαϊδάρι, αλλά λόγω περιορισμού στον αριθμό των ομήρων που θα εκτελούνταν εκείνη την ημέρα, την τελευταία στιγμή γλίτωσε την εκτέλεση.  Πέθανε στην Αθήνα το 1956.

 

Πηγή:

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

Φώτο Γκάλερι

Image