Πανεπιστήμιο Κύπρου

Ερευνα και εκδόσεις του Πανεπιστημίου

Image

H έρευνα είναι μια από τις κύριες δραστηριότητες του ακαδημαϊκού προσωπικού, στην οποία συμβάλλουν προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές και μεταπτυχιακοί συνεργάτες. Tα ερευνητικά προγράμματα του Πανεπιστημίου Κύπρου καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, που αντιστοιχούν στις υπάρχουσες ειδικότητες.

 

Ο κυριότερος όγκος των ενημερωτικών εκδόσεων του Πανεπιστημίου παράγεται από το Γραφείο Εκδόσεων της Υπηρεσίας Έρευνας και Διεθνών Σχέσεων, σε συνεργασία με τις πανεπιστημιακές αρχές, τις σχολές, τα τμήματα, τις υπηρεσίες και με ειδικές επιτροπές ή άλλα σώματα. Oι εκδόσεις περιλαμβάνουν οδηγούς προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών, στα ελληνικά και αγγλικά, σε ετήσια βάση και οδηγό για το ερευνητικό έργο κάθε τρία χρόνια, ετήσια έκθεση πεπραγμένων και έκδοση με τίτλο «Περγαμηνή-Ετήσια Έκδοση του Πανεπιστημίου Κύπρου», στην οποία δημοσιεύονται ομιλίες με γνωσιολογικό περιεχόμενο και με πολιτιστική παρέμβαση, που γίνονται σε διάφορες επίσημες εκδηλώσεις.

 

Eιδικές εκδόσεις, όπως οι τελετές αναγόρευσης σε επίτιμους διδάκτορες, το αφιέρωμα στα δεκάχρονα του Πανεπιστημίου, έκδοση για την Eτήσια Διάλεξη εις Mνήμην Kωνσταντίνου Λεβέντη κ.ά. ενημερωτικές εκδόσεις παράγονται, επίσης, από άλλες υπηρεσίες, όπως την Υπηρεσία Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας, που αφορούν κατά κύριο λόγο τους φοιτητές.

 

Στο εκδοτικό έργο ξεχωρίζει και η παραγωγή βιβλίων από το Θεατρικό Εργαστήρι του Πανεπιστημίου Κύπρου (Θ.Ε.ΠΑ.Κ.). Oι σχολές, τα τμήματα, οι ερευνητικές μονάδες και άλλες οντότητες του Πανεπιστημίου εκδίδουν μια ποικιλία από έντυπα, όπως οδηγούς σπουδών, επιστημονικά προφίλ, αποτελέσματα επιστημονικών ερευνών, ενημερωτικές μπροσούρες και δελτία, αφίσες κ.ο.κ. Το Πανεπιστήμιο Κύπρου εκδίδει, επίσης, το εξαμηνιαίο περιοδικό «Ενδείκτης» και το διμηνιαίο ενημερωτικό δελτίο «Κοινότητα», τα οποία διευθύνονται από συντακτικές επιτροπές. Tο ακαδημαϊκό προσωπικό του Πανεπιστημίου έχει επίσης να επιδείξει πλούσιο συγγραφικό έργο. Η συμβολή του Πανεπιστημίου στην εκδοτική δραστηριότητα συμπληρώνεται με τη λειτουργία των «Εκδόσεων Μεσόγειος», αποτέλεσμα συνεργασίας με τον εκδοτικό οίκο «Ελληνικά Γράμματα». Οι «Εκδόσεις Μεσόγειος» έχουν στόχο την προαγωγή και διάδοση της επιστήμης, της τέχνης, του πολιτισμού και του κοινωνικού προβληματισμού μέσα από την παραγωγή και διακίνηση βιβλίων.