Αυδήμου ποταμός

Image

Ποταμός της επαρχίας Λεμεσού, που πηγάζει από τα νότια της Πάχνας (υψόμετρο κάπου 700 μ.) και χύνεται στον όρμο Αυδήμου.

 

Κατά την πορεία του, ακολουθώντας την κλίση προς τη θάλασσα, διασχίζει κρητίδες, μάργες και μαργαϊκές κρητίδες της Μέσης Μειόκαινης καθώς και αποθέσεις της Ολόκαινης γεωλογικής περιόδου. Πάνω στα εδάφη που διασχίζει (ασβεστούχα, τέρρα ρόζα και ξερορεντζίνες), με μια μέση ετήσια βροχόπτωση μεταξύ 430 και 610 χιλιοστομέτρων, φυτρώνουν χαρουπιές, σιτηρά, ελιές, αμπέλια και άλλη ποικίλη φυσική βλάστηση.

 

Τμήμα του ανατολικού βραχίονα ακολουθείται από το δρόμο Αυδήμου-Πραστειού, ενώ άλλο τμήμα στα δυτικά ακολουθείται από το δρόμο Αυδήμου-Ανώγυρας. Ο δρόμος Λεμεσού-Πάφου διασταυρώνει την κοιλάδα νότια της Αυδήμου.

 

 

Ο ποταμός πήρε προφανώς το όνομα από τον οικισμό της Αυδήμου, τον οποίο διασχίζει κατά την πορεία του προς τη θάλασσα. Το νότιο τμήμα του ποταμού βρίσκεται στο έδαφος των βρεττανικών βάσεων. Οι κυριότεροι οικισμοί που γειτονεύουν με την κοιλάδα του ποταμού είναι η Αυδήμου, η Ανώγυρα, το Πραστειό και η Πάχνα.