Αγία Αικατερίνη

Image

Έτσι ονομαζόταν κατά τα Μεσαιωνικά Χρόνια η βραχονησίδα μπροστά από το λιμάνι της Αμμοχώστου. Την ονομασία αυτή παραδίδει ο Φλώριος Βουστρώνιος στο έργο του «Ιστορία της Κύπρου» (16ος αιώνας), αναφερόμενος στην άφιξη στην Κύπρο Βενετού αξιωματούχου τον Νοέμβριο του 1473. Οι τοπικές αρχές της πόλης, γράφει ο Φλώριος, δεν του επέτρεψαν την είσοδο, οπότε το καράβι του «έμεινε έξω από το λιμάνι, στην Αγία Αικατερίνη».

 

Ο προγενέστερος χρονικογράφος Λεόντιος Μαχαιράς (15ος αιώνας) μνημονεύει επίσης το νησάκι με το ίδιο όνομα, γράφοντας ότι το 1473, όταν οι Γενουάτες εισέβαλαν στην Κύπρο, αρκετοί από αυτούς τραυματίστηκαν κατά τις συγκρούσεις στην Αμμόχωστο και κάποιοι πέθαναν, οπότε οι δικοί τους «εθάψαν τους εις το νησσίν εις την Σάντα Κατερίνα». Ο ίδιος χρονικογράφος δίνει και την πληροφορία ότι η άλλη εκ των τριών βραχονησίδων ονομαζόταν νησί των Βοδιών.

 

Πληροφορίες για την ονομασία της βραχονησίδας έχουμε και από τον χρονικογράφο Γεώργιο Βουστρώνιο (15ος αιώνας), όπως: «και τα ξύλα [=καράβια] εστέκαν έξω εις την Σάντα Κατερίναν…»

           

Σε χάρτες της εποχής εκείνης σημειώνονται τρεις βραχονησίδες απέναντι από την πόλη της Αμμοχώστου, εκ των οποίων η Αγία Αικατερίνη ήταν η μεγαλύτερη και νοτιότερη από τις τρεις.