Ελεγκτική Υπηρεσία

Image

Η Ελεγκτική Υπηρεσία αρχίζει τη λειτουργία της με την έναρξη της Βρετανικής κυριαρχίας στο νησί το Νοέμβριο του 1878, όταν το Φεβρουάριο του 1879 διορίζεται ο πρώτος Γενικός Ελεγκτής, που ήταν ταυτόχρονα και Γενικός Λογιστής και μέλος του Εκτελεστικού και Νομοθετικού Συμβουλίου του νησιού.

 

Τον Απρίλιο του 1883 αποφασίστηκε ο διαχωρισμός του ελεγκτικού από το λογιστικό τομέα και έτσι από τότε έχουμε τη δημιουργία του Ελεγκτικού Τμήματος, που υπαγόταν απευθείας στο Γενικό Ελεγκτή της Μεγάλης Βρετανίας.

 

Είναι φανερό από τον πιο πάνω διαχωρισμό ότι η σημασία της ανεξαρτησίας του Γενικού Ελεγκτή από την τοπική διοίκηση αναγνωρίστηκε από τότε. Το 1910 το Ελεγκτικό Τμήμα υπάγεται στη δικαιοδοσία της τότε νεοσύστατης Υπερπόντιας Ελεγκτικής Υπηρεσίας της Μεγάλης Βρετανίας.

 

Τα πιο πάνω ήταν σε ισχύ μέχρι και το 1960, χρονιά κατά την οποία η Κύπρος ανακηρύχθηκε σε ανεξάρτητο κράτος και ως πρώτος Γενικός Ελεγκτής της Κυπριακής Δημοκρατίας διορίστηκε ο τουρκοκύπριος Rustem. M. Tatar στις 16 Αυγούστου 1960.

 

Την 1η Νοεμβρίου 1969 στη θέση αυτή διορίζεται ο Ι. Στάθης, την 1η Οκτωβρίου 1975 ο Γ Ανδρέου, την 15η Ιουλίου 1982 ο Θ. Θεοφίλου, την 1η Ιουλίου 1977 ο Σπ. Χρίστου και την 1η Δεκεμβρίου 1988 η Χρυστάλλα Γιωρκάτζη. Σήμερα στη θέση του γενικού ελεγκτή βρίκσεται ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, ο οποίος διορίστηκε στη θέση αυτή   στις 11 Απριλίου 2014 από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Φώτο Γκάλερι

Image