Δευτεροβάθμια σχολή εκπαίδευσης που ιδρύθηκε από τον εκπαιδευτικό Κωνσταντίνο Σαμουήλ. Ο Σαμουήλ που γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1867 και πέθανε το 1947, ίδρυσε το 1924 στη Λευκωσία τη Σχολή Σαμουήλ που αργότερα (το 1940) μετονομάστηκε σε Πρακτική Εμπορική Σχολή Σαμουήλ και από το 1945 ήταν γνωστή ως Εμπορική Σχολή Σαμουήλ. Η σχολή του Σαμουήλ ήταν επιπέδου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και διευθυνόταν από τον ίδιο τον ιδρυτή της μέχρι τον θάνατό του το 1947. Και μετά τον θάνατο του Σαμουήλ, η σχολή συνέχισε τη λειτουργία της μέχρι το 1955 οπότε, κατά τη διάρκεια του ένοπλου απελευθερωτικού αγώνα, κλείστηκε από τους Άγγλους. Ο Ιάκωβος Πατάτσος ο οποίος εκτελέστηκε στις Κεντρικές Φυλακές από τους Άγγλους στις 9 Αυγούστου 1956, ήταν απόφοιτος της Σχολής Σαμουήλ.
Λύκειο Ακροπόλεως
Τον Σεπτέμβριο του 1955, η Εμπορική Σχολή Σαμουήλ μεταστεγάστηκε σε νεόδμητο κτήριο στις παρυφές του Στροβόλου. Δεν ευτύχησε, όμως, να εδραιωθεί, γιατί οι Άγγλοι, λόγω του Αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α., απαγόρευσαν τη λειτουργία της, το 1956. Παράλληλα, προχώρησαν στην αγορά των εγκαταστάσεων της, δωρίζοντας τις στην Αγγλική Σχολή για στέγαση της ομώνυμης σχολής θηλέων, μέχρι το 1962.
Έκτοτε, και ως το 1970, μετατράπηκε σε μεικτό σχολείο για τις τάξεις Ε΄, Στ΄ και Ζ΄. Στις 22 Αυγούστου 1967, έγινε εισήγηση από τη Σχολική Εφορεία Λευκωσίας προς το Υπουργείο Παιδείας να αγοράσει αυτή τη Σχολή, για να ιδρυθεί δημόσιο σχολείο Μέσης Εκπαίδευσης, γιατί ήταν αδήριτη ανάγκη να αποσυμφορηθούν από το πλήθος των μαθητών/τριών τους τα σχολεία Αρρένων Κύκκου και Θηλέων Κύκκου.
Τον επόμενο χρόνο, στις 2 Νοεμβρίου 1968, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Παιδείας κοινοποίησε στην Εφορεία την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου που ενέκρινε την πώληση του πιο πάνω κυβερνητικού κτηρίου σε αυτή, έναντι του ποσού των 35,000 λιρών. Όταν έγινε ή αγορά, ο Υπουργός Παιδείας, κ. Φρίξος Πετρίδης, την 28η Ιουλίου 1970, ανακοίνωσε ότι, από το Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου, το Γυμνάσιο Ακροπόλεως θα λειτουργούσε ως τριτάξιο μεικτό.
Ο ιδρυτής
Ο Κωνσταντίνος Σαμουήλ φοίτησε στην Ελληνική Σχολή της Λευκωσίας και κατ’ ιδίαν μελέτησε λογιστική και γλώσσες (αγγλική, γαλλική, τουρκική). Για αρκετά χρόνια εργάστηκε ως δάσκαλος (περίπου δέκα). Από τα ιδρυτικά μέλη του Ταμιευτηρίου «Η Λευκωσία», του οποίου διετέλεσε γραμματέας (1899-1917). Το Ταμιευτήριο εξελίχθηκε αργότερα στην Τράπεζα Κύπρου, στην οποία ο Κωνσταντίνος Σαμουήλ εργάστηκε για λίγο ως αρχιλογιστής.
Μεταξύ του 1899 και του 1944 διατηρούσε φροντιστήριο στο οποίο δίδασκε λογιστική. Λογιστική δίδαξε ως καθηγητής και στο Παγκύπριο Γυμνάσιο (1916-1924). Υπεύθυνος λογιστηρίου του «Κυπριακού Ταμιευτηρίου» (1924-1945). Μεταξύ του 1909 και του 1911 εξέδιδε στη Λευκωσία το μηνιαίο εμπορικό περιοδικό Ἑρμῆς.
Πηγές: