Βάρδα Κωνσταντία

Η πρώτη γυναίκα μέλος της Ελληνικής Κοινοτικής Συνέλευσης

Image

Η πρώτη γυναίκα που εξελέγη ως μέλος της Ελληνικής Κοινοτικής Συνέλευση το 1960 μετά τις συνθήκες Ζυρίχης -Λονδίνου.

 

Γεννήθηκε στη Λάρνακα και σπούδασε νομικά σε εποχές ανδροκρατίας. Ήταν ανάμεσα στις πρώτες δέκα γυναίκες δικηγόρους της Κύπρου τη δεκαετία του 1950.

 

Την ίδια στιγμή ήταν οργανωμένη στον Αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-59. Ο Σύνδεσμος Αγωνιστών την κατατάσσει στα μέλη του με την ένδειξη «Αριστερή  μέλος ΕΟΚΑ.

 

Οι πρώτες γυναίκες στη δικηγορία

Με βάση το αρχείο του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, οι 10 πρώτες γυναίκες δικηγόροι ήταν οι ακόλουθες: Στέλλα Σουλιώτη, Κωνσταντία Βάρδα, Καλλισθένη Μαούνη, Ρίτα Μαγκογιάν, Φρόσω Χριστοφίδου Παρισιάδου, Ελένη Ιωαννίδου Βραχίμη, Λούλα Καλοδίκη, Ήβη Κασουλίδου, Λυδία Ολυμπίου Σαρρή, Ιωάννα Υψηλάντου Λοϊζίδου. Και οι δέκα πρώτες γυναίκες δικηγόροι στην Κύπρο, θεωρούνται ότι τόλμησαν να αψηφήσουν τις όποιες δυσκολίες, τις όποιες αντιστάσεις και τις όποιες προκαταλήψεις. Να σπρώξουν τη πόρτα και να μπουν σε ένα ανδροκρατούμενο επάγγελμα, ανοίγοντας έτσι το δρόμο και για τις υπόλοιπες.

 

Η Κωνσταντίνα Βάρδα υπήρξε η δεύτερη Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρνακας.  Οι πρώτοι πέντε πρόεδροι ήταν οι ακόλουθοι:

 

  • Γεώργιος Μ. Νικολαΐδης
  • Κωνσταντία Βάρδα
  • Ανδρέας Πιερίδης
  • Αντώνης Ανδρέου
  • Ανδρέας Β. Ζαχαρίου

 

Κοινοτική Συνέλευση

Η Βάρδα υπήρξε μέλος της Αριστεράς εξού και στις εκλογές για μέλος της Κοινοτικής Συνέλευσης κατήλθε με το ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ.

 

Ήταν η μόνη γυναίκα που εξελέγη ως μέλος της Ελληνικής Συνέλευσης. Με βάση τη δημοσίευση στις  7 Αυγούστου 1960 εξελέγησαν οι: Κώστας Σπυριδάκις, Χριστάκης Χαραλαμπου, Διομήδης Ησαίας, Νίκος Γεωργίου Σερβος, Ιωάννης Χριστοφή Μάτσης, Χριστόφορος Αντωνίου Συμεωνίδης, Αντώνης Ιωακείμ, Κωνσταντία Μίλτωνος Βάρδα  και  Berdge Tilbian.

 

Η πρώτη Τουρκοκύπρια γυναίκα που εξελέγη στην Τουρκική Κοινοτική Συνέλευση ήταν η Kadriye Ahmed Hulusi Hacıbulgur