Ιωαννίδης Πάνος Σ

Image

Γεωγράφος, χαρτογράφος, διευθυντής του Τμήματος Αναδασμού. Γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1949, η καταγωγή του όμως είναι από την Αμμόχωστο. Αποφοίτησε από το Α’   Γυμνάσιο Αρρένων Αμμοχώστου το 1966 και σπούδασε Φυσιογνωσία και Γεωγραφία στη Φυσικομαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μετά τη συμπλήρωση των σπουδών του στην Αθήνα, με Κοινοπολιτειακή υποτροφία, συνέχισε τις σπουδές του στη Γεωγραφία με ειδίκευση στη Χαρτογραφία στη Νέα Ζηλανδία και απέκτησε τους τίτλους B.Sc. (Hons) και Master of Science.

 

Το 1973, εργοδοτήθηκε στην Αρχή Αναδασμού. Υπηρέτησε, αρχικά, ως υπεύθυνος του Τομέα Τύπου και Δημοσιότητας και στη συνέχεια ως υπεύθυνος του Τομέα Χαρτογραφίας και του Τομέα Προγραμματισμού, Μελετών και Διαφώτισης.  Το 1991 προήχθη στη θέση Λειτουργού Αναδασμού Α’ και τον Μάιο του 1993 στη θέση Ανώτερου Λειτουργού Αναδασμού.  Τον Μάιο του 2000 προήχθη στη θέση του Διευθυντή Τμήματος Αναδασμού.

 

Κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης υπηρεσίας του, εκπροσώπησε το Τμήμα Αναδασμού και το υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, σε υπουργικές, κοινοβουλευτικές, τεχνικές Επιτροπές και σεμινάρια.   Παρακολούθησε, επίσης, έργα αναδασμού στη Γερμανία, Ελλάδα και Νορβηγία και έγγραψε σειρά άρθρων και μελετών πάνω σε θέματα αναδασμού, καθώς και σε ποικίλα χαρτογραφικά και γεωγραφικά θέματα.

 

Τα κυριότερα έργα του πάνω στην Κυπριακή Χαρτογραφία είναι τα ακόλουθα:

1. Στοιχεία Χαρτογραφίας, έκδοση Αρχής Αναδασμού, Λευκωσία, 1977

2. Land Use Mapping in New Zeαland and Cyprus (Διατριβή), Νέα Ζηλανδία, 1978

3. Χαρτογράφηση Χρήσης Γης, έκδοση Αρχής Αναδασμού (με συνεργασία Σοφοκλή Φυττή), 1977

4. Σύγχρονοι Χάρτες της Κύπρου, έκδοση Αρχής Αναδασμού, Λευκωσία, 1982

5. Εκπαιδευτικό Σεμινάριο Αναδασμού σε Θέματα Χαρτογραφίας, έκδοση Τμήματος Αναδασμού, Λευκωσία, 1986

6. Cyprus Cartographic Bibliography -Κυπριακή Χαρτογραφική Βιβλιογραφία (με συνεργασία Γιώργου Καρούζη), έκδοση Κέντρου Γεωγραφικών Μελετών, Λευκωσία, 1983

 

Είναι πρόεδρος του Συμβουλίου Προσφορών του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος ( από το 2005) και μέλος του Πολεοδομικού Συμβουλίου (από το 2003). Επίσης υπήρξε συνεργάτης της Μεγάλης Κυπριακής Εγκυκλοπαίδειας