Καλλίνουσα άκρα

Image

Αρχαία ονομασία του ακρωτηρίου Πωμού στην Τηλλυρία (στην επαρχία Πάφου). Το ακρωτήρι είχε κάποτε και την ονομασία ακρωτήριο Αγίας Ελένης ή Κάπο ντε Σαντ’ Ελένα.

 

Την ονομασία Καλλίνουσα άκρα δίνει ο Κλαύδιος Πτολεμαίος στο πέμπτο βιβλίο του έργου του Γεωγραφική Υφήγησις, όπου κάνει λεπτομερή αναφορά στη γεωγραφική θέση της Κύπρου κι αναφέρει κυπριακές πόλεις καθώς και ακτές κι ακρωτήρια.

 

Μερικοί παλαιότεροι μελετητές υποστήριξαν ότι κατά την Αρχαιότητα υφίστατο στην περιοχή του ακρωτηρίου και κυπριακή πόλη με την ονομασία Καλλίνουαα, που όμως δεν αναφέρεται στις αρχαίες γραπτές πηγές.

 

Πράγματι, σε μεσαιωνικούς χάρτες, στην περιοχή του ακρωτηρίου (που αναφέρεται με τις ονομασίες Καλλίνουσα και Αγία Ελένη) σημειώνεται και οικισμός με την ονομασία Αγία Ελένη, που είναι άλλος από το χωριό Πωμός το οποίο σαφώς διαχωρίζεται. Όμως ο οικισμός της Αγίας Ελένης είναι άγνωστο εάν σε κάποια περίοδο έφερε την ονομασία Καλλίνουσα, όπως και το ακρωτήρι. Εν πάση περιπτώσει, ο οικισμός αυτός δεν φαίνεται να ήταν κάποια πόλη αλλά, αντίθετα, μικρό χωριό.

 

Πηγή

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια