Ξένος Γλαύκος

Πρωτοπόρος σκαπανέας της έντυπης δημοσιογραφίας

Image

Γλαύκος Ξένος. Δημοσιογράφος, Ιστορικός ερευνητής. Υπήρξε ένας από τους πρωτοπόρους σκαπανείς της έντυπης δημοσιογραφίας στην εποχή του, βιρτουόζος του ανθρωποκεντρικού χρονογραφήματος. Γεννήθηκε στη Λάπηθο το 1935 και πέθανε στις 7 Σεπτεμβρίου 2020.

Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Μπήκε στη δημοσιογραφία το 1952 όταν προσελήφθη στην εφημερίδα “Κύπρος”. Αργότερα προσελήφθη στο “Εθνος” όπου συνέχισε να εργάζεται μέχρι το 1960. Τη χρονιά αυτή μεταπήδησε στη “Μάχη” και αργότερα διατέλεσε αρχισυντάκτης της απογευματινής εφημερίδας “Τελευταία Ωρα”. Το 1967 προσελήφθη ως πολιτικός συντάκτης στην “Ελευθερία”.

Το 1976 ήταν ένας από τους συνεταίρους στην ίδρυση και κυκλοφορία της καθημερινής εφημερίδας “Σημερινή”. Το 1990 ήταν αρθρογράφος της εφημερίδας “Αλήθεια” με το ψευδώνυμο Κάσσανδρος. Αργότερα προσελήφθη ως επί του τύπου εκπρόσωπος της Αστυνομίας και στη συνέχεια επέστρεψε στην “Αληθεια” ως συνεργάτης.

 

Υπήρξε μέλος της Ένωσης Συντακτών Κύπρου και μέλος του Δ.Σ. της συντεχνίας την περίοδο 1969-1973.

 

Συνεργάστηκε με το Τμήμα Ειδήσεων του ΡΙΚ ενώ σε κάποιο στάδιο παρουσίαζε την “Ραδιοφωνική εφημερίδα” γύρω στο μεσημέρι. Υπήρξε ο δημιουργός της ραδιοφωνικής εκπομπής «Καλημέρα σας» το 1971 από τη συχνότητα του ραδιοφώνου του ΡΙΚ.

Ο Γλαύκος Ξένος ξεχώριζε με το πνεύμα και το χιούμορ του τόσο στο χώρο εργασίας , όσο και στην κοινωνική συναναστροφή.  Επέμενε να γράφει τα κείμενα του, τα οποία τα δούλευε πολύ, με απορροφητική πένα μελάνης. Κάπνιζε πίπα καπνού και  του άρεσε το κομψό ντύσιμο. Επίσης, ήταν δεινός κολυμβητής, ψαράς και ιδιαίτερα φιλόξενος.

 

Έκανε δύο γάμους και έχει δύο κόρες την Ελένη Ξένου και την Νόρα Ιωαννίδου.

 

Γράφοντας για τον ηρωικό θάνατο του Κυριάκου Μάτση

Στις 19 Νοεμβρίου, 1958, λίγο πριν λήξει ο αγώνας της ΕΟΚΑ, ο Γλαύκος Ξένος κλήθηκε να καλύψει στην εφημερίδα “Εθνος” της Λευκωσίας τον ηρωϊκό θάνατο του Κυριάκου Μάτση στο Δίκωμο.

Εγραψε τα ακόλουθα συγκλονιστικά την επομένη όταν αντίκρυσε τον Κυριάκο Μάτση νεκρό μέσα στο κρησφύγετό του όπου τον ανατίναξαν οι βρετανοί με μια χειροβομβίδα σαν αρνήθηκε να παραδοθεί:

"Στο βάθος της κρύπτης (κρησφύγετο) βρισκόταν ακρωτηριασμένος κι' αιμόβρεκτος ο θαρραλέος μαχητής. Καμμιά σύσπαση, καμμιά έκφραση πόνου δε διαγραφόταν στο πρόσωπο του, παρά τα άγρια και φοβερά τραύματά του. Ενα υπερκόσμιο χαμόγελο υψίστης ικανοποιήσεως ήταν ζωγραφισμένο στη γαλήνια μορφή του. Το θέαμα δεν ήταν καθόλου αποτρόπαιο. Το αμυδρό φως του ηλεκτρικού φαναριού που κρατούσα στο χέρι μου σκορπιζόταν πάνω στο υποβλητικό μεγαλείο της αιμοβαμμένης δόξας, χωρίς να προκαλεί αίσθημα αποτροπιασμού. Ηταν η γαλήνια μορφή και το χαμόγελο του ήρωα που επεσκίαζαν τη φρίκη της αιματηρής τραγωδίας. Ηταν το χέρι του, που ακουμπισμένο στη σκανδάλη του οπλοπολυβόλου διέγραφε ένα υποβλητικό μεγαλείο ύστατης αγωνιστικής διάθεσης που επισκίαζε την εικόνα του θανάτου. Ηταν η ψυχή του, που αθάνατη χώρεσε την τεράστια δόξα του. Ηταν η συγκίνηση που μούπνιξε το στήθος. Δεν ξέρω. Θυμούμαι όμως ακόμη την εικόνα εκείνη των λίγων λεπτών μπροστά στο νεκρό Μάτση μ ένα αίσθημα θαυμασμού. Την θυμούμαι σαν ένα πίνακα ζωγραφικής ".

 

Λόγια συναδέλφων του

Παναγιώτης Παπαδημήτρης: «Με τον Γλαύκο συνεργαστήκαμε τη δεκαετία του 1960 στην εφημερίδα ‘Μάχη’ και ήταν τόσο δαίμονας στο μυαλό που κατάφερνε μέσα σε λίγη ώρα να γράψει το κύριο άρθρο της εφημερίδας… Ο Γλαύκος ήταν ένας εύστροφος, ένας πολύ καλός άνθρωπος».

 

Πάμπος Χαραλάμπους: Μεγάλη αγάπη του Γλαύκου Ξένου ήταν η θάλασσα και η βάρκα του. Μεγάλη του αγωνία ήταν, όταν θα έκλεινε το φύλλο, να πεταχτεί στον Πρωταρά. Μάλιστα, όταν πια ήταν συνεργάτης αρθρογράφος στην ‘Αλήθεια’ είχε πια τη βάρκα του και έγραφε εκεί το άρθρο του, και μας το έστελνε με φαξ».

 

Πηγή

«Ιστορία της Κυπριακής Δημοσιογραφίας», Παναγιώτης Παπαδημήτρης, Λευκωσία 2021

Ο Γλαύκος Ξένος τίμησε το επάγγελμά του, Εφ. Καθημερινή, 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2020 - 20:25

www.polignosi.com 

 

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image
Image
Image