Λόρδος Φώτιος

Ιδρυτής της Lordos Plastics

Image

Επιχειρηματίας. Υπήρξε από τους πρωτοπόρους στον τομέα της βιομηχανίας πλαστικών στην Κύπρο, ιδρυτής της εταιρείας Lordos Plastics.

 

Ο Φώτιος Λόρδος γεννήθηκε στις 6 Ιανουαρίου 1925 στο χωριό Αυγόρου της επαρχίας Αμμοχώστου. Τέλειωσε το δημοτικό του χωριού και στην συνέχεια φοίτησε στο Βρετανικό Ινστιτούτο Αμμοχώστου. Ο πατέρας του, Δημήτριος Λόρδος, γνωστός έμπορος της εποχής ενθάρρυνε  το νεαρό Φώτιο να πάει στο Λονδίνο για σπουδές. Παράλληλα με τη νυχτερινή φοίτησή του στη σχολή, τα πρωινά εργαζόταν για να εξασφαλίσει τα δίδακτρά του.

 

Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος τον ανάγκασε να επιστρέψει στην Κύπρο και με τη βοήθεια του πατέρα του άνοιξε το δικό του μαγαζί με είδη ρουχισμού. Το 1946 πήγε στη Νότιο Αφρική όπου έμεινε για τρία χρόνια και με την επιστροφή του στην Κύπρο συνέχισε την εμπορία υφασμάτων. Παράλληλα ίδρυσε την Μεταφορική εταιρεία Αμμοχώστου και ασχολήθηκε με την αγοραπωλησία κτημάτων. Ιδρυσε ξενοδοχείο στις Κλαψύδες Αμμοχώστου.  Αδελφός του ήταν ο επίσης επιχειρηματίας Γεώργιος Λόρδος, ο οποίος ασχολήθηκε  με το διαχωρισμό οικοπέδων και την οικιστική ανάπτυξη.

 

Πλαστικά

Το 1958 ταξιδεύοντας στην Αγγλία ο Φώτιος Λόρδος σταμάτησε στο Παρίσι όπου επισκέφτηκε μια έκθεση  η οποία παρουσίαζε μηχανήματα κατασκευής πλαστικών. Επιστρέφοντας στην Κύπρο ίδρυσε στην Αμμόχωστο την εταιρεία  Lordos Plastics  κατασκευάζοντας και το πρώτο εργοστάσιο κατασκευής πλαστικών στην Κύπρο, το οποίο λειτούργησε ανελλιπώς και με μεγάλη επιτυχία μέχρι το 1974. Η τουρκική εισβολή τον ανάγκασε να εγκαταλείψει την πόλη του και αφού εγκαταστάθηκε στη Λεμεσό ίδρυσε την United Plastics (Lordos).  Το 1975 με δάνεια από την Τράπεζα Κύπρου και τη συμβολή ενός φίλου γερμανού προμηθευτή του απαραίτητου τεχνολογικού εξοπλισμού κατάφερε να δημιουργήσει εκ του μηδενός μια νέα υπερσύγχρονη μονάδα παραγωγής πλαστικών, η οποία παραδόθηκε στη συνέχεια στα παιδιά του για να συνεχίσουν την οιογενειακή παράδοση. (Βλέπε λήμμα Δημήτριος Λόρδος).  

 

Δράσεις

Υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη το 1952, της Εμποροβιομηχανικής Ομοσπονδίας Αμμοχώστου η οποία στη συνέχεια μετονομάστηκε σε Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Αμμοχώστου.  Στη Λεμεσό διετέλεσε μέλος του Δ.Σ του Εμπορικού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου από τη θέση του αντιπροέδρου ως τον Μάρτιο του 1983.

 

Υπήρξε μέλος του Δ.Σ. του σωματείου Ανόρθωσις από το 1950 μέχρι το 1966.

 

Το 1946 παντρεύτηκε τη Μηλίτσα Αναστασίου με την οποία απέκτησαν τρία παιδιά, τον Δημήτρη, τον Τάσο και την Παναγιώτα.

 

Πυρκαγιά 

Στις  22 Σεπτεμβρίου 1973 σύμφωνα με τον Τύπο της εποχής, "ΠΑΡΑΝΑΛΩΜΑ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣ ΕΓΙΝΕ ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΝ ΠΛΑΣΤΙΚΩΝ ΛΟΡΔΟΣ"

 

Το ρεπορτάζ είχε ως εξής: 
"Την πρωίαν τῆς σήμερον εξερράγη πυρκαία εις το εργοστάσιον πλαστικών ειδών «Λόρδος», τὸ ὁποῖον εὑρίσκεται εἰς τὴν παλαιὰν βιομηχανικήν περιοχή Αμμοχώστου και παραπλεύρως του εγοστασίου «Εύρηκα». Λόγω τῶν εὐφλέκτων ὐλῶν, ἡ πυρκαία κατέστρέψε ολόκληρον το κτίριον του εργοστασίου, εἰς μάτην δὲ ἀγωνίζονται καὶ πέραν της 10ης πρωϊνής οι πυροσβέστες να καταστείλουν τὸ πῦρ. Μέχρι της στιγμὴς δὲν ἔχουν ἐξακριβωθῇ τα αίτια τῆς πυρακιάς. Αἱ ζημίαι ἀνέρχονται εἰς πολλας δεκάδες χιλιάδων λιρών". 
 

 

Πηγές:

  1. Polignosi
  2. Αρχείο Δημήτριος Λόρδος
  3. Κυριάκος Κυριάκου. Digital Collections pressarchive.cy

Φώτο Γκάλερι

Image