Κούτης ρυάκι

Ρυάκι, παραπόταμος του ποταμού Σερράχη, στην επαρχία Λευκωσίας. Έχει μήκος 14 περίπου χμ. και πηγάζει από την κορφή Μούττη του Κλημάτου (υψόμετρο 1.108 μ.), που βρίσκεται περί το 0,5 χμ. νοτιοανατολικά του χωριού Φικάρδου.

 

Στα ανατολικά του χωριού Αρεδιού ο Κούτης ενώνεται με το ρυάκι Αλουπός και ακολούθως συνεχίζουν βορειότερα σαν μια ροή που φέρει την ονομασία Μερίκα. Η Μερίκα μαζί με τον ποταμό του Ακακίου και τον ποταμό της Περιστερώνας αποτελούν τους τρεις βασικούς παραπόταμους του Σερράχη.

 

Από τις πηγές μέχρι τη συμβολή του με τον Αλουπό (σε υψόμετρο 350 μέτρων) ο Κούτης κυλά πάνω στους διαβάσες, τις λάβες και τις αποθέσεις του σχηματισμού Λευκωσίας (ασβεστολιθικοί ψαμμίτες, άμμοι, χαλίκια, αμμώδεις μάργες και μαργαϊκοί ασβεστόλιθοι). Εξάλλου τα εδάφη που αναπτύχθηκαν πάνω στα πετρώματα της διαδρομής του είναι τα πυριτιούχα, τα φαιοχώματα και οι ερυθρογαίες.

 

Η μέση ετήσια βροχόπτωση κατά μήκος της κοίτης του ρυακιού κυμαίνεται μεταξύ 360 και 550 χιλιοστομέτρων ενώ η χρήση γης ποικίλλει από αμπέλια και σιτηρά μέχρι άγρια χαμηλή βλάστηση και άγονες γυμνές εκτάσεις.

 

Ο Κούτης, με τα πολλά μικρορυάκια που τον συνοδεύουν στη διαδρομή του, έχει διαμελίσει το βουνίσιο τοπίο από το οποίο περνά. Η κοιλάδα του είναι στενή με απότομες πλαγιές.