Δημοσιογράφος. Ο Χρίστος Ματθόπουλος γεννήθηκε στην Κάτω Πάφο το 1952. Πέθανε στη Λευκωσία στις 7 Ιουνίου 2026.
Ο πατέρας του, Παντελής Ματθόπουλος, καταγόταν από την Αφάνεια, χωριό της κατεχόμενης επαρχίας Αμμοχώστου και η μητέρα του, Δέσποινα Ηρακλέους, από την Κάτω Πάφο.
Φοίτησε στο Πρώτο Γυμνάσιο Πάφου, σήμερα Λύκειο Εθνάρχη Μακαρίου του Τρίτου, στις τρεις πρώτες τάξεις και στο Παγκύπριο Γυμνάσιο Αρρένων Κύκκου, πρακτικής κατεύθυνσης, από το οποίο αποφοίτησε το 1970.
Διορίστηκε στο Ραδιοφωνικό Ιδρυμα Κύπρου το 1973 στη θέση του Χειριστή Τεχνικών Συσκευών.
Το 1980 διορίστηκε στη θέση του βοηθού Λειτουργού Προγραμμάτων, στην Υπηρεσία Επικαίρων του Τμήματος Προγραμμάτων Ραδιοφώνου και στη συνέχεια προήχθη στη θέση Λειτουργού Προγραμμάτων.
Στο πλαίσιο της Υπηρεσίας αυτής καλύπτονταν γεγονότα από την τοπική και διεθνή επικαιρότητα, με ρεπορτάζ, συνεντεύξεις και ανταποκρίσεις.
Το 1989 διορίστηκε στη θέση βοηθού Συντάκτη στο Τμήμα Ειδήσεων και Επικαίρων και στη συνέχεια προήχθη σε Συντάκτη ''Β'' και σε Συντάκτη ''Α''.
Εργάστηκε ως Υπεύθυνος Σύνταξης για αρκετά χρόνια και το 2010 προήχθη στη θέση του Αρχισυντάκτη, θέση από την οποία αφυπηρέτησε, πρόωρα, τον Νοέμβριο του 2012.
Ο Χρίστος Ματθόπουλος ήταν κάτοχος πτυχίου στις Πολιτικές Επιστήμες του Παντείου Πανεπιστημίου (εξ αποστάσεως φοίτηση).
Ηταν επίσης κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στις Πολιτικές Επιστήμες, που απέκτησε, ύστερα από την οργάνωση μεταπτυχιακού προγράμματος από το Πάντειο Πανεπιστήμιο και το Κυπριακό Κέντρο Μελετών, τη δεκαετία του 1980, στη Λευκωσία.
Στο πλαίσιο της υπηρεσίας του στα “Επίκαιρα” Ραδιοφώνου κάλυψε διάφορες εκδηλώσεις και πήρε αρκετές συνεντεύξεις.
Μεταξύ αυτών ήταν η αντικατοχική πορεία των γυναικών στην κατεχόμενη Αχνα, μαζί με τον συνάδελφό του Κυριάκο Κίκα και την επίσης αντικατοχική πορεία των γυναικών στον Αγιο Κασσιανό, μαζί με τη συναδέλφισσά του Αλέκα Πρέκα, καθώς και την απελευθέρωση των γυναικών, που είχαν συλληφθεί από τις Τουρκικές κατοχικές δυνάμεις.
Βλέπε λήμμα: Πορείες γυναικών
Από τις συνεντεύξεις, ξεχώριζει εκείνη με τον τότε αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Θεόδωρο Πάγκαλο, το 1988, διάρκειας σαράντα περίπου λεπτών, κατά την οποία του είχε τονίσει την αναγκαιότητα για υποβολή αίτησης για ένταξη της Κύπρου στην τότε Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, όταν η τότε κυβέρνηση Βασιλείου ήταν επιφυλακτική.
Βλέπε λήμμα: ΕΟΚ
Ξεχώριζε επίσης η συνέντευξη με τον τότε πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού Γλαύκο Κληρίδη, στο πλαίσιο της Ημέρας για την Κυπριακή Ανεξαρτησία, αναφορικά με τις προτάσεις του τότε προέδρου, Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, για τροποποίηση του Συντάγματος της Δημοκρατίας, γνωστές ως ''Τα δεκατρία σημεία''.
Βλέπε λήμμα: Δεκατρία σημεία
Οταν εργαζόταν στο Τμήμα Ειδήσεων συνεργάστηκε με το Τμήμα Προγραμμάτων Ραδιοφώνου για τη μετάδοση ημίωρης εκπομπής με τίτλο ''Κύπρος και Ευρωπαϊκή Ενωση''.
Συνεργάστηκε επίσης με το Τμήμα Προγραμμάτων Τηλεόρασης συμμετέχοντας στην εκπομπή ''Οικονομικός Καθρέφτης'' πρώτα με την ετοιμασία ρεπορτάζ και αργότερα με την ετοιμασία και την παρουσίαση της εκπομπής, με Λειτουργούς Προγραμμάτων την Αγάθη Μαμμίδου και τον Τάσο Μουρτουβάνη.
Συμμετείχε επίσης στην εκπομπή ''Χρηματιστήριο''. Η συμμετοχή του στις εκπομπές αυτές έγινε, ύστερα από εισηγήσεις της Ανώτερης Λειτουργού Προγραμμάτων Τηλεόρασης Χρύσως Κωνσταντινίδου και του Ανώτερου Λειτουργού και μετέπειτα Τμηματάρχη Μιχαλάκη Τοφαρίδη με την έγκριση πάντα του Τμηματάρχη Ειδήσεων και Επικαίρων Βαγγέλη Λουκά.
Από τα συγκλονιστικά γεγονότα, που έζησε, όταν ασκούσε καθήκοντα Υπευθύνου Σύνταξης στο Ραδιοφωνικό Δελτίο Ειδήσεων, ήταν ο αδόκητος θάνατος του Γιάννου Κρανιδιώτη στις δεκατέσσερις Σεπτεμβρίου του 1999 από σφοδρές αναταράξεις στο αεροσκάφος στο οποίο επέβαινε και την απώλεια απότομα μεγάλου ύψους, καθώς και η συντριβή του αεροσκάφους της ''Ηλιος '' στις δεκατέσσερις Αυγούστου του 2005 στο Γραμματικό Αττικής. Στο αεροσκάφος επέβαιναν 115 άτομα και 6 μέλη του πληρώματος.
Πηγές