Λαζαρής Αργυρού

Image

Λαϊκός ζωγράφος. Γεννήθηκε στην Αγροκηπιά το 1938 και ακολούθησε το επάγγελμα του οικοδόμου. Εργάστηκε επίσης για αρκετό καιρό στα μεταλλεία.

 

Ο Λαζαρής, όπως είναι περισσότερο γνωστός, ασχολήθηκε για πρώτη φορά με τη ζωγραφική το 1960 και από τότε οργάνωσε δώδεκα ατομικές εκθέσεις. Πήρε επίσης μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Κύπρο και το εξωτερικό(Αθήνα, Κούβα, Βουλγαρία, Γερμανία). Το 2009 πραγματοποιήθηκεαναδρομική έκθεση του Λαζαρή Aργυρού στην Πύλη Aμμοχώστου « 50 χρόνια, ζωγραφική, γλυπτική, ψηφιδωτό».

 

Παράλληλα με τη ζωγραφική ασχολήθηκε και με τη γλυπτική, ενώ κυρίως μετά το 2000 άρχισε να ασχολείται συστηματικά και με το ψηφιδωτό.

 

Σχετικά με το έργο του Λαζαρή, ο Θεόδοτος Κάνθος έγραψε το 1981: Τα έργα του αποτελούν ρωμαλέα παρουσία του έντιμου μόχθου του ανθρώπου στα ηρωικά επαγγέλματα του μεταλλωρύχου, του γεωργού, του εργάτη... Οι ακουαρέλλες του παρουσιάζουν ένα τρυφερό, ειδυλλιακό, λεπτό ζωγράφο να κινείται με έντονη ζωγραφική διάθεση σε λυρικές χρωματικές εκρήξεις και μελωδίες, έτσι που να γίνεται θερμός τραγουδιστής τοπίων της γλυκειάς του πατρίδας και κήρυκας μιας σταυροφορίας για τη διατήρηση αρχιτεκτονικών μελών και κτισμάτων της παραδοσιακής μας κληρονομιάς.

 

Ο Λαζαρής Αργυρού είναι μέλος του Επιμελητηρίου Καλών Τεχνών Κύπρου (ΕΚΑΤΕ).