Λέσχη Ιπποδρομιών Κύπρου

Image

Μετοχική εταιρεία με την ευθύνη της οποίας λειτουργεί ο ιππόδρομος στη Λευκωσία και διοργανώνονται κάθε εβδομάδα ιπποδρομιακές συναντήσεις. Η Λέσχη Ιπποδρομιών Κύπρου είναι η διάδοχος της Λέσχης Ιπποδρομιών Λευκωσίας (Nicosia Race Club) που είχε ιδρυθεί από τους Άγγλους το 1932 στον Άγιο Δομέτιο. Οι Άγγλοι ήταν εκείνοι που εισήγαγαν στην Κύπρο το αγώνισμα των ιπποδρομιών, διοργανώνοντας ιπποδρομιακές συναντήσεις ήδη από τα πρώτα χρόνια της αγγλικής κατοχής της Κύπρου (1878 κ.ε.) στις διάφορες πόλεις του νησιού. Αργότερα οι ιπποδρομίες άρχισαν να διεξάγονται σε πιο οργανωμένη βάση και ιδρύθηκαν Λέσχες Ιπποδρομιών (Race Clubs) τόσο στη Λευκωσία όσο και στη Λεμεσό και στη Λάρνακα. Όμως οι λέσχες στη Λεμεσό και στη Λάρνακα δεν επέζησαν για πολύ και σύντομα ανέστειλαν τις δραστηριότητές τους. Η Λέσχη Ιπποδρομιών Λευκωσίας αντίθετα όχι μόνο επιβίωσε, αλλά αναπτύχθηκε σε μεγάλο βαθμό και μέχρι σήμερα διεξάγει τις τακτικές ιπποδρομιακές συναντήσεις με πολλή επιτυχία, συγκεντρώνοντας φίλους του αθλήματος όχι μόνο από την πόλη της Λευκωσίας και τα γύρω χωριά και προάστια, αλλά κι από άλλα μέρη της Κύπρου.

 

Βλέπε λήμμα: Ιπποδρόμιον- Ιπποδρομίες

 

Η Λέσχη Ιπποδρομιών είναι ο μόνος εξουσιοδοτημένος οργανισμός στην Κύπρο για να οργανώνει ιπποδρομιακές συναντήσεις και να αποδέχεται στοιχήματα τύπου pari-mutuel. Η Λέσχη διοικείται από Επιτροπή που εκλέγεται κάθε τρία χρόνια από τα μέλη της. Όλες οι ιπποδρομιακές συναντήσεις διεξάγονται στον Ιππόδρομο στον Άγιο Δομέτιο. Ιπποδρομιακές συναντήσεις διεξάγονται κάθε Κυριακή και Τετάρτη το Φθινόπωρο, το Χειμώνα και την Άνοιξη και κάθε Σάββατο και Τετάρτη το καλοκαίρι. Ιπποδρομιακές συναντήσεις διοργανώνονται επίσης στις περισσότερες αργίες.

 

Μέχρι το 1974 μέλη της Λέσχης Ιπποδρομιών Λευκωσίας ήσαν και αρκετοί Τουρκοκύπριοι ιδιοκτήτες αλόγων. Σύμφωνα προς το καταστατικό της Λέσχης, τα κέρδη της επενδύονται στον ιππόδρομο και στις εγκαταστάσεις του. Τα εισοδήματα της λέσχης προέρχονται βασικά από τα διάφορα στοιχήματα.

 

Η Λέσχη διοργανώνει από καιρό σε καιρό και διάφορες συναντήσεις κυπέλλου.

Παράλληλα με τη Λέσχη Ιπποδρομιών λειτουργεί και η Ιπποδρομιακή Αρχή Κύπρου. Η Αρχή δεν ασχολείται με τη διοργάνωση των ιπποδρομιών αλλά με τον έλεγχο  αυτών δια των Επιτροπών ελέγχου  (Επιτροπή Ελλανοδικών, Πειθαρχική Επιτροπή, Επιτροπή Εφέσεων), την έγκριση προγράμματος ιπποδρομιών και γενικά την ομαλή λειτουργία του ιπποδρόμου. Μέλημά της είναι η ανάπτυξη και προαγωγή τόσο του ιπποδρομιακού πνεύματος όσο και του ιππικού αθλητισμού και η άσκηση εποπτείας για την εφαρμογή των σχετικών κανονισμών.

Διαχειριστές των υποθέσεων της Ιπποδρομιακής Αρχής Κύπρου είναι επτά έφοροι που εκλέγονται από τη Γενική Συνέλευση των μελών, τα οποία δεν υπερβαίνουν τα 100.

 

Πηγή

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image