Αγαθονίκη

Image

Ηγουμένη στο μοναστήρι της Μεταμορφώσεως στο Αβδελλερό. Σφαγιάστηκε από Τουρκοκύπριους στις 27 Ιουνίου 1958 κοντά στο μοναστήρι της, κατά τη διάρκεια οργανωμένων και υποκινημένων από τους Άγγλους επιθέσεων των Τουρκοκυπρίων εξτρεμιστών εναντίον αμάχων Ελλήνων Κυπρίων. Σφαγιάστηκε επίσης ο Μοναχός Νεκτάριος. 

 

 Η Γερόντισσα Αγαθονίκη καταγόταν από τον Καλοπαναγιώτη και τον Δεκέμβριο του 1948, ασπάστηκε τον μοναχικό βίο. Ο μοναχός Νεκτάριος, κατά κόσμον Νικόλαος Αδάμου, καταγόταν από το χωριό Τρούλλοι και το 1948 ακολούθησε το μοναχικό βίο ως δόκιμος μοναχός. Έμενε πλησίον της Ιεράς Μονής και βοηθούσε στην ανέγερση της.

 

Την Παρασκευή 27 Ιουνίου 1958, ο μοναχός Νεκτάριος ήταν στο χωράφι, κουβαλούσε δεμάτια από σανό στην καρότσα του τρακτέρ για να τα πάει στη Λεμεσό. Με το που τελείωσε το φόρτωμα, του επιτέθηκαν ένοπλοι Τουρκοκύπριοι. Τον πυροβόλησαν πισώπλατα. Δέχτηκε ακόμη έξι πυροβολισμούς και στη συνέχεια τον  μαχαίρωσαν  με  16 μαχαιριές.

Η Γερόντισσα που άκουσε τους πυροβολισμούς αλλά και τις κραυγές του Νεκταρίου, έτρεξε να βοηθήσει. Οι Τούρκοι την πυροβόλησαν και η Γερόντισσα έπεσε νεκρή λίγα μέτρα μακριά του.

 

Η Γερόντισσα ήταν 42 ετών και ο Νεκτάριος μόλις 29 ετών και ήταν οι μοναδικοί μοναχοί, σε ολόκληρη την Κύπρο, που δολοφονήθηκαν από Τούρκους κατά το διάστημα του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-59.

 

Πηγή

Larnaca on line.com.cy