Νέοι Ορίζοντες

Image

Πολιτικό κόμμα του οποίου η ιδρυτική συνέλευση πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία στις 18 Φεβρουαρίου 1996. Στην ιδρυτική διακήρυξη του κόμματος αναφερόταν ότι οι Νέοι Ορίζοντες ιδρύθηκαν «ώστε να δώσουν την ευκαιρία να εκφρασθούν εκείνες οι δυνάμεις που για χρόνια τώρα αντιμάχονται την πορεία που έχει πάρει το Κυπριακό, μια πορεία η οποία έχει ως στόχο τη διζωνική-δικοινοτική ομοσπονδία, αλλά που στην πράξη σημαίνει συνομοσπονδία». Ως απάντηση στην πορεία αυτή οι ΝΕ.Ο. προτείνουν το δίπτυχο: Απελευθέρωση-ενιαίο κράτος.

 

Στη διακήρυξη αναφερόταν επίσης ότι η δημιουργία του κόμματος θεωρήθηκε αναγκαία λόγω «της αδυναμίας χάραξης πολιτικής από τα παλαιά κόμματα», τα οποία «περιορίζονται απλώς στη διαχείριση της εξουσίας». Το πολιτικό στίγμα των ΝΕ.Ο. οριζόταν ως εξής στην ιδρυτική διακήρυξη: «Ένα νέο, σύγχρονο, πολυσυλλεκτικό κόμμα το οποίο απευθύνεται σε πολίτες απελευθερωμένους από εθνικιστικούς δογματισμούς και πολωτικές αντιπαραθέσεις».

 

Κατά την ιδρυτική συνέλευση των ΝΕ.Ο. πρώτος πρόεδρος του κόμματος εξελέγη ο πολιτικός επιστήμονας Νίκος Κουτσού*. Το κόμμα κατήλθε για πρώτη σε βουλευτικές εκλογές, τον Μάιο του 1996 με πλήρεις συνδυασμούς. Συγκέντρωσε ποσοστό ψήφων 1,71% και δεν πέτυχε είσοδό του στη Βουλή. Στις επόμενες βουλευτικές εκλογές του Μαΐου 2001 οι Νέοι Ορίζοντες εξασφάλισαν ποσοστό ψήφων 3,21% και κέρδισαν μία βουλευτική έδρα διά του προέδρου τους Νίκου Κουτσού. Ο πρόεδρος του κόμματος προβλήθηκε από τους Νέους Ορίζοντες  και ως υποψήφιος για το αξίωμα του προέδρου της Δημοκρατίας. Στις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου 1998 συγκέντρωσε ποσοστό 0,9%, ενώ στις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου 2003 συγκέντρωσε ποσοστό 2,12%.

 

Τον Ιούλιο του 2005 οι Νέοι Ορίζοντες συνενώθηκαν με στελέχη και οπαδούς που απεχώρησαν από τον Δημοκρατικό Συναγερμό, οπότε μαζί ίδρυσαν νέο κόμμα, το Ευρωπαϊκό* Κόμμα.