Νεόφυτος επίσκοπος

Image

Ο δεύτερος μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος (κατά κόσμον Όμηρος Μασούρα) γεννήθηκε στο χωριό Πάνω Ζώδια στις 21 Ιανουαρίου 1962. Μετά την αποφοίτησή του από σχολή Μέσης Παιδείας πήγε στην Αθήνα όπου σπούδασε Νομικά στο εκεί Πανεπιστήμιο, από όπου και αποφοίτησε το 1985. Το 1987 επέστρεψε στην Κύπρο και εισήλθε ως δόκιμος μοναχός στο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου Κοντού στη Λάρνακα. Στις 27 Δεκεμβρίου του ίδιου χρόνου χειροτονήθηκε διάκονος. Το 1988 πήγε ξανά στην Ελλάδα και ενεγράφη στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου και αποφοίτησε το 1993. Στο μεταξύ, από το 1990 μέχρι το 1993 ήταν και μέλος του Εκκλησιαστικού Δικαστηρίου της Μητρόπολης Κιτίου.

 

Στις 19 Δεκεμβρίου 1993 χειροτονήθηκε πρεσβύτερος και προεχειρίσθη σε αρχιμανδρίτη, υπηρετώντας και πάλι στο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου Κοντού. Ωστόσο το 1994 επανίδρυσε το εγκαταλειμμένο ως τότε μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου Μαυροβουνίου, παρά το χωριό Τρούλλοι της επαρχίας Λάρνακας, στο οποίο και εγκαταβίωσε μαζί με μερικούς άλλους μοναχούς. Διετέλεσε μέλος της Θρονικής Επιτροπής της Μητρόπολης Κιτίου το 1996 – 1998.

 

Στις 22 Αυγούστου 1998 εξελέγη μητροπολίτης Μόρφου. Χειροτονήθηκε επίσκοπος και ενθρονίστηκε στις 13 Σεπτεμβρίου 1998.

 

Μια από τις πιο σημαντικές στιγμές της ζωής του όπως αναφέρει ο ίδιος υπήρξε το άνοιγμα των οδοφραγμάτων και για πρώτη φορά λειτούργησε στον Άγιο Μάμα στη Μόρφου:

 

"Κατά τη διάρκεια της αρχιεροσύνης μου η πιο σημαντική μέρα που άλλαξε τον ορίζοντας μας,  ήταν τον Μάιο του 2003 που επισκεφθήκαμε τα κατεχόμενα, κατόπιν προτροπής τους Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως κ.κ. Βαρθολομαίου κι εκεί συναντηθήκαμε με την τραγική πραγματικότητα της σταυρωμένης αγίας γης μας.

Στις 2 Σεπτεμβρίου 2004, ημέρα εορτής του πολιούχου και προστάτου αγίου της Μητροπόλεως μας Μάμαντος, εν μέσω κρίσεων και κατακρίσεων, τελέσαμε την πρώτη θεία Λειτουργία στον κατεχόμενο μητροπολιτικό ναό του Αγίου, μετά  από 30 χρόνια κι έτσι ανανεώθηκε η χριστιανική ιστορία της Μόρφου και ταυτόχρονα  η ελπίδα και η βεβαιότητα της επιστροφής σε μια ελεύθερη Κύπρου απ άκρου εις άκρον". Μέχρι τότε η γιορτή του Αγίου Μάμαντος γινόταν στην Ευρύχου, προσωρινή έδρα της Μητρόπολης Μόρφου. (Βίντεο Ψηφιακός Ηρόδοτος-Αρχείο ΡΙΚ). 

 

Ο Μόρφου Νεόφυτος απασχόλησε έντονα την Κοινή Γνώμη της Κύπρου με διάφορες ομιλίες του για το Κυπριακό, παρότι αρχικά είχε ταχθεί υπέρ της λύσης στα δημοψηφίσματα του 2004. 

Επίσης κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Κορωνοίου το 2020 προβλημάτισε έντονα την κοινή Γνώμη αλλά και άλλα μέλη της Ιεράς Συνόδου διά της ανυπακοής που επέδειξε στα διατάγματα κατά των συναθροίσεων αλλά και στην καμπάνια που ακολούθησε το 2021 κατά των εμβολιασμών, καταφεύγοντας ακόμα και στη λογική της συνωσιολογίας. Ο ίδιος δήλωσε ότι δεν θα εμβολιαστεί διότι δεν θέλει να μετατραπεί "σε μεταλλαγμένη και άγευστη ντομάτα"

Φώτο Γκάλερι

Image