Στρέμματα

Image

Μεσαιωνικός οικισμός της Κύπρου, που δεν υφίσταται σήμερα. Ο οικισμός μας είναι γνωστός τόσο από αναφορά του σε παλαιό χειρόγραφο, της περιόδου της Βενετοκρατίας, όσο και από τον Γεώργιο και τον Φλώριο Βουστρώνιο και από παλαιούς χάρτες της Κύπρου, στους οποίους βρίσκεται σημειωμένος.

 

Στο χειρόγραφο του Κυπριακού Μουσείου ο οικισμός μνημονεύεται ακριβώς ως Stremmata και περιλαμβάνεται μεταξύ εκείνων της περιοχής Λακατάμειας, δηλαδή κάπου κοντά στη Λευκωσία και προς τα νοτιοδυτικά της.

 

Αντιθέτως, στον χάρτη της Κύπρου του Abraham Ortelius, του 1573, αλλά και σε άλλους χάρτες, ο οικισμός που αναγράφεται ως Stremata τοποθετείται αρκετά μακριά από την περιοχή Λακατάμειας, στα βουνά της οροσειράς του Τροόδους, σε κάποια περιοχή μεταξύ των χωριών Miendo (=Αμίαντος) και Agra (=Αγρός), ακριβώς στα ανατολικά του οικισμού Cardama (=Κάρταμα) που και αυτός δεν υφίσταται σήμερα.

 

Σαφώς είτε πρόκειται περί λάθους του χειρογράφου ή των χαρτών ως προς την τοποθεσία του οικισμού Στρέμματα, είτε υπήρξαν δύο οικισμοί με το ίδιο όνομα, εκ των οποίων ο ένας στην περιοχή Λακατάμειας και ο δεύτερος στην περιοχή μεταξύ Αμιάντου και Αγρού. Πάντως οικισμό Στρέμματα αναφέρει και ο χρονικογράφος Γεώργιος Βουστρώνιος, ως ανήκοντα στον ευγενή-τυχοδιώκτη Ρίτζο ντι Μαρίνο επί ημερών του βασιλιά της Κύπρου Ιακώβου Β' (1460-1473). Μετά τον θάνατό του, λέγει ο Βουστρώνιος, η σύζυγός του βασίλισσα Αικατερίνη αφαίρεσε τα Στρέμματα, τα Γέναγρα, τα «πραστεία των Πελεντρίων», τον Άγιο Δομέτιο και άλλες ακόμη περιουσίες του Ρίτζο ντι Μαρίνο, που τις έδωσε στον υποστηρικτή της Πέτρο Ντάβιλα, τον Ιανουάριο του 1474. Ωστόσο ούτε από την αναφορά του Βουστρωνίου μπορεί να καθοριστεί η τοποθεσία στην οποία ευρισκόταν ο οικισμός Στρέμματα. Ο μεταγενέστερος και συγγενής του Φλώριος Βουστρώνιος αναφέρει τον οικισμό Stremata ως ανήκοντα κατά το 1464 στον Τζοάν Μαρίνο (ίσως συγγενή του Ρίτζο;), εκχωρημένο - μόνο αυτός στον συγκεκριμένο Μαρίνο - από τον βασιλιά της Κύπρου Ιάκωβο Β'.  Σε άλλη περίπτωση, αναφέρει τον οικισμό ως Stromata.

 

Δεν υπάρχουν άλλες πληροφορίες για τα Στρέμματα, που θα πρέπει πάντως να θεωρήσουμε ότι διαλύθηκαν κατά την περίοδο της Οθωμανικής επί της Κύπρου κυριαρχίας. (Δες και λήμμα Στρώματα - Στρώματο).