Φιλίππου Χρίστος

Μουσικοσυνθέτης. Γεννήθηκε το 1960 στη Λευκωσία. Αποφοίτησε από το Παγκύπριο Γυμνάσιο και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο. Παρακολούθησε  μαθήματα αυτοσχεδιασμού στη  Νέα  Υόρκη. Εργάστηκε  ως  καθηγητής  μουσικής στη  μέση εκπαίδευση και  σε Ωδεία  της  Κύπρου. Ως  συνθέτης, συνεργάστηκε με το Ραδιοφωνικό  Ίδρυμα Κύπρου σε τηλεοπτικές  σειρές, ντοκιμαντέρ  και  ραδιοφωνικές και  θεατρικές  παραγωγές. Συνέθεσε  τη μουσική  για  τις  συνοδευτικές ταινίες  της  αίτησης, αλλά και  της  αποδοχής της  Κύπρου για  ένταξη στην Ευρώπη, CyprusEuropesbestkeptsecret και Cyprus, thesecretisout. Επίσης έγραψε μουσική για αρκετές θεατρικές παραστάσεις του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου, του «Σατιρικού Θεάτρου», του «Θεάτρου Ένα», αλλά και άλλων κυπριακών και ελλαδικών σημαντικών ομάδων τέχνης, με κορυφαίες στιγμές τη σύνθεση της μουσικής για την παράσταση  του ΘΟΚ «Ο Δύσκολος» του Μενάνδρου, που ανεβάστηκε  στην Επίδαυρο (1987) και τη συμμετοχή του στις Γιορτές Ανοικτού Θεάτρου Θεσσαλονίκης (1996), με τη μουσική του μεσαιωνικού έργου «Πέτρος ο Α’» που παρουσίασε το «Θέατρο Ένα».

 

Το 1982 βραβεύθηκε από  την  υπουργό  Πολιτισμού της  Ελλάδας, Μελίνα Μερκούρη, με το Α’ Βραβείο  Θεατρικής  Μουσικής και  το Α’ Βραβείο  Μνήμης Μάνου  Λοΐζου, για  τη μουσική  του  στον  «Θρύλο του  Ακρίτα», ενώ  το «Συμφωνικό Έπος Ακρίτας», σε παραδοσιακό  πανελλήνιο και  κυπριακό στίχο, παρουσιάζεται  σε συναυλίες  στο  πλαίσιο  των  επίσημων εκδηλώσεων της  «Παγκόσμιας  Γυμνασιάδας» που  διοργάνωσε το υπουργείο  Παιδείας και  Πολιτισμού της  Κύπρου. Το Συμφωνικό έπος «Ακρίτας» κυκλοφόρησε σε δύο ψηφιακούς δίσκους. Επίσης δισκογραφικά κυκλοφόρησε, το 1996, με τη συμμετοχή της Αλέξιας Βασιλείου και του γνωστού ρεμπέτη Τάκη Μπίνη, η δουλειά του με τίτλο «Αχαιών ακτή», ενώ δύο χρόνια ενωρίτερα η δισκογραφική δουλειά «Αντίθετη πορεία» με τον Αντώνη Καλογιάννη. 

 

Το 1985 δημιούργησε  τον  πρώτο  πυρήνα των  μουσικών του  χρωμάτων, τη «Μπουάτ  Ερωτικό» στην Πύλη Αμμοχώστου, συμβάλλοντας στην επανάκτηση και  διατήρηση  της  ζωής της  Παλιάς Λευκωσίας, πλησίον  του  οδοφράγματος, αλλά και  στην αναβάθμιση, σε συνεργασία με το Δήμο Λευκωσίας, των  Πολιτιστικών και  Μουσικών εκδηλώσεων της  Πρωτεύουσας. 

Εμφανίστηκε σαν  μαέστρος-πιανίστας  και  ερμηνευτής σε αρκετές  σημαντικές συναυλιακές  παραστάσεις  με Έλληνες  και  ξένους καλλιτέχνες, τόσο στην Κύπρο, όσο  και  στην Ελλάδα, Λονδίνο, Νέα  Υόρκη, Σικάγο, Βελιγράδι, Κάννες κ.α.  

 

Το 2007, με στόχο την ποιοτική αναβάθμιση και προβολή της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας του τόπου μας, ο Χρήστος Φιλίππου δημιούργησε την «Ορχήστρα Χρωμάτων Κύπρου», σχεδιάζοντας και διευθύνοντας θεματικές συναυλιακές παραστάσεις και εκδηλώσεις πολιτισμού και φιλοξένησε σε τιμητικές εκδηλώσεις τους μεγάλους Έλληνες δημιουργούς, Λευτέρη Παπαδόπουλο, Μάριο Τόκα και Γιάννη Σπανό, τους οποίους τίμησαν υψηλοί αξιωματούχοι του Κράτους, όπως ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πρόεδρος της Βουλής.  

Από τα τέλη του 2009 προχώρησε στην αναβάθμιση της «Ορχήστρας Χρωμάτων Κύπρου» και στη δημιουργία και θεσμοθέτησή της ως Οργανισμού Ανάπτυξης Μουσικού Πολιτισμού, μη κερδοσκοπικού, του οποίου και είναι καλλιτεχνικός διευθυντής και συνεχίζει, από το 1981 μέχρι σήμερα, να είναι παραγωγός και παρουσιαστής μουσικών προγραμμάτων του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου.