Ανωτέρα Στρατιωτική Διοίκησις Αμύνης Κύπρου ΑΣΔΑΚ

Image

Αρχικά που σημαίνουν: Ανωτέρα Στρατιωτική Διοίκησις Αμύνης Κύπρου. Η στρατιωτική αυτή αρχή ιδρύθηκε στις 3 Ιουλίου 1964, προκειμένου να λυθεί το θέμα των εξουσιών του στρατηγού Γεωργίου Γρίβα - Διγενή, ο οποίος είχε φθάσει μυστικά στην Κύπρο στις 9  Ιουνίου  του 1964, μετά τις Διακοινοτικές Ταραχές του 1963

 

Ο στρατηγός Γρίβας είχε έρθει στην Κύπρο φανερά και επίσημα, τον είχε δε παρουσιάσει στον λαό ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος και Πρόεδρος Μακάριος, στη Λευκωσία. Είχαν προηγηθεί διαδηλώσεις και απαίτηση για επιστροφή του, αλλά και για συνέχιση του αγώνα για Ένωση με την Ελλάδα.

Η άφιξη στην Κύπρο από την Αθήνα του στρατηγού Γρίβα είχε δημιουργήσει τότε διάφορα προβλήματα, κυρίως πολιτικά, εξαιτίας της αντίδρασης της Τουρκίας, αλλά και υπηρεσιακά προβλήματα ως προς τα καθήκοντα, τις ευθύνες του και την αρχή στην οποία θα ήταν υπόλογος. Επειδή την αρχηγία της Εθνικής Φρουράς που τότε εδημιουργείτο, είχε ήδη ανώτατος Ελλαδίτης αξιωματικός (ο στρατηγός Γ. Καραγιάννης), ιδρύθηκε παράλληλα και η ΑΣΔΑΚ της οποίας αρχηγός ανέλαβε ο στρατηγός Γρίβας. Οπως τελικά αποφασίστηκε σε περίπτωση πολέμου μέσω της ΑΣΔΑΚ  ο στρατηγός Γρίβας θα είχε υπό την διοίκηση του την Εθνική Φρουρά, την ΕΛΔΥΚ και την ελληνική Μεραρχία.

 

Μετά την κρίση της Κοφίνου και την ανάκληση του Γρίβα στην Ελλάδα, μαζί με την ανάκληση της ελληνικής μεραρχίας (Δεκέμβριος του 1967), η ΑΣΔΑΚ καταργήθηκε. Ο Μακάριος αρνήθηκε τότε να διαλύσει την Εθνική Φρουρά η οποία παρέμεινε ως ο στρατός των ενόπλων δυνάμεων της Κύπριακής Δημοκρατίας. 

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image