«Εκκλησιαστικός Κήρυξ»

Image

Το σημαντικότερο εκκλησιολογικό επιστημονικό - θεολογικό και ιστορικό περιοδικό της Κύπρου, μέχρι της εκδόσεως του περιοδικού «Απόστολος Βαρνάβας»* και του, περισσότερο φιλολογικού, περιοδικού «Κυπριακά Χρονικά»*.

 

Ο «Εκκλησιαστικός Κήρυξ» εκδιδόταν στη Λάρνακα από τον μητροπολίτη Κιτίου Μελέτιο Μεταξάκη* κατά την περίοδο 1910- 1918 και είχε πλούσιο περιεχόμενο για πολλά θέματα που αφορούσαν την Κύπρο, την Εκκλησία της, την ιστορία της (κυρίως την εκκλησιαστική) κλπ.

 

Πολλά από τα άρθρα του, που αναφέρονται σε διάφορες πτυχές της εκκλησιαστικής ζωής, έχουν συντάκτη τους τον ίδιο τον Μεταξάκη και διακρίνονται για την τεκμηριωμένη παράθεση επιχειρημάτων και την ευρύτητα των αντιλήψεων του συγγραφέα τους. Ο «Εκκλησιαστικός Κήρυξ» γνώρισε ευρεία διάδοση στα ελληνικά πατριαρχεία, στην Ελλάδα, στη Ρωσία, ακόμη και στην Αγγλία, και θεωρείται ότι αποτέλεσε «σπουδαίον σταθμόν εις την ιστορίαν του νεώτερου εκκλησιαστικού περιοδικού τύπου».

           

Στο περιοδικό συνεργάστηκαν καθηγητές από το Ιεροδιδασκαλείο της Λάρνακας, που ίδρυσε ο Μελέτιος Μεταξάκης το 1910, όπως οι ιεροδιάκονοι Αρσένιος Δελιγιάννης, Χαρίλαος Παπαϊωάννου και Γεώργιος Ματσάκης, ο μετέπειτα αρχιεπίσκοπος Αθηνών (1923 – 1938) Χρυσόστομος Παπαδόπουλος, στενός φίλος του Μεταξάκη από την περίοδο που υπηρετούσε στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, καθώς και πολλοί άλλοι λόγιοι της εποχής από την Κύπρο, την Ελλάδα και τον ευρύτερο Ελληνισμό.

           

Η έκδοση του «Εκκλησιαστικού Κήρυκος» ανεστάλη με την εκλογή του Μελετίου Μεταξάκη ως αρχιεπισκόπου Αθηνών και την εγκατάστασή του στην ελληνική πρωτεύουσα, το 1918.

Φώτο Γκάλερι

Image