Αρκάδιος Αρσινόης

Image

Ως επίσκοπος Αρσινόης ο Αρκάδιος μνημονεύεται από τον Λεόντιο Μαχαιρά (Χρονικόν, παρ. 30): «Νικολάου καί Ἀρκαδίου τοῦ ἁγιωτάτου ἐπισκόπου Ἀρσινόης». Περισσότερες πληροφορίες περί του Αρκαδίου δίνει ο άγιος Νεόφυτος στο Ἐγκώμιον εἰς τόν βίον καί εἰς τά θαύματα τοῦ ἐν ἁγίοις πατρός ἡμῶν Ἀρκαδίου ἐπισκόπου πόλεως Ἀρσινόης. Σύμφωνα προς το Εγκώμιον, ο Αρκάδιος ήταν γιος του Μιχαήλ και της Άννας και γεννήθηκε στο χωριό Μελάνδρα της επαρχίας Πάφου, κοντά στην πόλη Αρσινόη (Πόλη Χρυσοχούς). Οι γονείς του ήσαν ευκατάστατοι και τον έστειλαν για σπουδές στην Κωνσταντινούπολη, όπου ζούσε με προσευχή και νηστεία. Όταν επέστρεψε στην Κύπρο, μετά τη συμπλήρωση των σπουδών του, εξελέγη επίσκοπος Αρσινόης, διαδεχόμενος τον Νίκωνα.

 

Ως επίσκοπος, ο Αρκάδιος διακρινόταν για την ασκητική του ζωή και για το αυξημένο αίσθημα αγιότητας και δικαιοσύνης, καθώς και για την αρετή του, ενώ αναφέρεται ότι έγινε γνωστός και για διάφορα θαύματα. Συγκαταλέγεται μεταξύ των Κυπρίων αγίων, μάλιστα ως θαυματουργός άγιος, και η Εκκλησία τον τιμά στις 6 Μαρτίου και στις 29 Αυγούστου, μέρα του θανάτου του.

 

Ο άγιος Νεόφυτος ο Έγκλειστος δεν δίνει καμιά χρονολογική πληροφορία για τον Αρκάδιο στο προς αυτόν Εγκώμιόν του και η έλλειψη στοιχείων στις λοιπές πηγές εμποδίζει τον ακριβή προσδιορισμό της εποχής κατά την οποία ο άγιος Αρκάδιος έζησε κι έδρασε.

 

Διαφωνία υπάρχει ακόμη ως προς την επισκοπή Αρσινόης στο θρόνο της οποίας ο Αρκάδιος είχε εκλεγεί. Ο Le Quien θεωρεί την επισκοπή αυτή ως εκείνη της Αρσινόης-Αμμοχώστου, ενώ ο Delehaye την αναγνωρίζει ως εκείνη της Αρσινόης - Πόλης Χρυσοχούς. Πιο σωστή φαίνεται η άποψη ότι ο Αρκάδιος διετέλεσε επίσκοπος Αρσινόης - Πόλης Χρυσοχούς, διότι κοντά σ’ αυτήν βρισκόταν το χωριό Μελάνδρα από το οποίο καταγόταν ο Αρκάδιος, κι αυτό δικαιολογεί την φράση του αγίου Νεοφύτου στο Εγκώμιον ότι ο Αρκάδιος διετέλεσε άρχων επισκοπικής έδρας «τῆς οἰκίας πατρίδος».

 

Ο άγιος Νεόφυτος δίνει και την πληροφορία ότι ο Αρκάδιος είχε κι ένα αδελφό, τον Θεοσέβιο* Αρσινοΐτη, άγνωστο στους Κυπρίους χρονογράφους και συναξαριστές τοπικό άγιο.