«Λαϊκόν Βήμα»

Image

Σημαντική κυπριακή εφημερίδα που εκδιδόταν στη Λεμεσό από τον γνωστό λόγιο και δημοσιογράφο Ευέλθοντα Πιτσιλλίδη. Το Λαϊκόν Βῆμα κυκλοφόρησε το πρώτο του φύλλο στη Λεμεσό την Κυριακή του Πάσχα, 16 Απριλίου 1933. Η εφημερίδα έφερε τον υπότιτλο νεξάρτητος Πολιτική Φιλολογική Οκονομολογική έφημερίς- ργανον τν λαϊκν δικαίων.

 

Ο Ευέλθων Πιτσιλλίδης (γνωστός με το λογοτεχνικό ψευδώνυμο Εύσκιος Πεύκης) ήταν διευθυντής και ιδιοκτήτης της εφημερίδας, αρχισυντάκτης δε και οικονομικός διαχειριστής ο Ιωάννης Γ. Πελαγίας.

 

Η πρώτη σελίδα του πανηγυρικού πρώτου οκτασέλιδου φύλλου της εφημερίδας καταλαμβάνεται εξ ολοκλήρου από έγχρωμη λιθογραφία της Αναστάσεως, γεγονός πρωτοποριακό για τα εκτυπωτικά δεδομένα της εποχής. Η εφημερίδα είχε μεγάλο μέγεθος (54Χ39 εκ.) και ήταν πεντάστηλη (πλάτος στήλης 5 ½ εκ.). Εκτυπωνόταν στο τυπογραφείο Χριστόφορου Γεωργίου, στη Λεμεσό, και ήταν τετρασέλιδη, ενώ κάποτε είχε και έξι ή οκτώ σελίδες.

 

Στην πρώτη έκδοση αναφέρεται μεταξύ άλλων: ‘Υποσχόμεθα πώς θά κρατήσωμεν τό «Λαϊκόν Βῆμα» ὡς νεξάρτητον, κομμάτιστον καί προσωπόληπτον δημοσιογραφικόν ργανον.

 

Η εφημερίδα διέθετε πλήθος συνεργατών και χαρακτηριζόταν από πλούσια ειδησεογραφία και αρθρογραφία. Ιδιαίτερο, όμως, χαρακτηριστικό της ήταν οι εμπνευσμένοι σατιρικοί στίχοι του Εύσκιου Πεύκη που σατίριζε πρόσωπα, καταστάσεις και γεγονότα της εποχής. Ο Πιτσιλλίδης διακρινόταν για το εξαιρετικό σατιρικό και ευθυμογραφικό του ταλέντο που εκδηλωνόταν μέσα από τις στήλες της εφημερίδας.

 

Η εφημερίδα συνάντησε κατά καιρούς δυσχέρειες, γι’ αυτό και άλλαζε μέγεθος και σχήμα και τυπογραφεία. Ανέστειλε προσωρινά κατά καιρούς την έκδοσή της, για να ζήσει, όμως , επί 22 χρόνια. Στην τελευταία περίοδο της ζωής της  η εφημερίδα είχε μικρό μέγεθος και ήταν δισέλιδη.

 

Ανέστειλε οριστικά την έκδοσή της μετά τον θάνατο του Ευέλθοντος Πιτσιλλίδη το 1955. Το τελευταίο φύλλο που κυκλοφόρησε φέρει αριθμό 649 και ημερομηνία 21 Νοεμβρίου  1955.

 

Το Λαϊκόν Βῆμα αποτελεί σημαντική πηγή πληροφοριών, τόσο για τα πολιτικά, οικονομικά, κοινωνικά και πνευματικά ζητήματα του τόπου για μια εικοσαετία, όσο και για την πλούσια πνευματική παραγωγή του Ευέλθοντος Πιτσιλλίδη.

 

 

Πηγή:

  1. Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

Φώτο Γκάλερι

Image