Αξιόλογος μεσαιωνικός περιηγητής του 14ου αιώνα, που είχε επισκεφθεί και την Κύπρο, για την οποία έγραψε και σύντομες εντυπώσεις.
Θεωρείται, αλλά δεν είναι απολύτως βέβαιον, ότι ο σερ Τζών Μώντεβιλ καταγόταν από την πόλη St Albans στο Hertfordshire (νότια Αγγλία, όχι μακριά από το Λονδίνο). Έκανε διάφορα ταξίδια και τελικά εγκαταστάθηκε στη Λιέγη της Γαλλίας, όπου και πέθανε το 1382. Στη Λιέγη εξ άλλου έγραψε και το ταξιδιωτικό του έργο, κατά το 1356. Άρα, το ταξίδι του στους Αγίους Τόπους, κατά τη διάρκεια του οποίου είχε περάσει και από την Κύπρο, θα πρέπει να είχε γίνει πριν από το 1356.
Στο περί Κύπρου σύντομο απόσπασμά του, ο σερ Τζών Μώντεβιλ ομιλεί για την ύπαρξη τεσσάρων κυρίων πόλεων τότε, που ήταν και επισκοπικές έδρες των Λατίνων (Λευκωσία, Αμμόχωστος, Λεμεσός, Πάφος). Ειδικότερα την Αμμόχωστο περιγράφει ως ένα από τα κυριότερα λιμάνια του (τότε γνωστού) κόσμου, στο οποίο έφθαναν για να εμπορευθούν και Χριστιανοί και Σαρακηνοί και άνθρωποι από όλα τα έθνη.
Για το Σταυροβούνι γράφει ότι ήταν τότε μοναστήρι Μαύρων Μοναχών (= Βενεδικτίνων). Λέγει επίσης ότι στην Κύπρο οι άνθρωποι (δηλαδή οι ευγενείς) κυνηγούσαν µε τη βοήθεια ζώων όπως οι κυναίλουροι. Δίνει επίσης την ενδιαφέρουσα μαρτυρία ότι τότε στην Κύπρο οι άνθρωποι συνήθιζαν να τρώνε στο έδαφος· στα σπίτια τους, λέγει, έφτιαχναν ορύγματα στο έδαφος, βαθιά μέχρι το γόνατο, και όταν έτρωγαν κάθονταν μέσα σε αυτά γιατί, όπως λέγει, έτσι είχαν περισσότερη δροσιά. Διότι η ζέστη στην Κύπρο ήταν ανυπόφορη.
Λέγει, τέλος, ότι η Κύπρος ήταν βασικός σταθμός εκείνων που ταξίδευαν από την Ευρώπη στους Αγίους Τόπους. Πολλοί τέτοιοι ταξιδιώτες, γράφει, προτιμούσαν να σταθμεύουν στην Κύπρο για ξεκούραση στην ξηρά αλλά και για αγορά διαφόρων αγαθών.