Παρθένιος ζωγράφος

Image

Με το όνομα αυτό υπάρχουν τρεις ζωγράφοι:

 

Παρθένιος ιερομόναχος: Πριν από το 1957 υπήρχαν στην εκκλησία του Αγίου Αντωνίου στα Κελλιά εικόνες του Χριστού, της Παναγίας και του Αγίου Γεωργίου που είχαν ζωγραφισθεί από τον Παρθένιο ιερομόναχο το 1695, 1696 και 1699 αντιστοίχως αλλά είχαν επιζωγραφισθεί αργότερα από τον Μελέτιο, οικονόμο του Αγίου Γεωργίου Κοντού στη Λάρνακα. Η τύχη των εικόνων αυτών είναι άγνωστη.

 

Παρθένιος: Κάποιος Παρθένιος υπογράφει την εικόνα του αγίου Φωτίου και του αγίου Ανικήτου στην εκκλησία του Αγίου Φωτίου. Η σχετική επιγραφή αναφέρει: Δέησις Ἰωάννου ἱερέως μετά τῆς πρεσβυτέρας καί τῶν τέκνων (αψλδ) [1734], Παρθενίου χείρ.

 

Παρθένιος: Νεότερος από τους δυο άλλους ο Παρθένιος ζωγράφισε τις νεότερες τοιχογραφίες στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου Ξυλοφάγου το 1804. Τον ίδιο χρόνο χρυσοκόσμησε τον άμβωνα της εκκλησίας του Αγίου Αναστασίου στην Περιστερώνα Αμμοχώστου. Τον ίδιο χρόνο χειροτονήθηκε ιερομόναχος και ζωγράφισε τη Σταύρωση και το Δωδεκάορτον του εικονοστασίου του Αγίου Ανδρονίκου Μηλιάς Αμμοχώστου. Μεταξύ των τέλων του 18ου αιώνα μέχρι και τις αρχές του 19ου αιώνα ζωγράφισε ένα αριθμό φορητών εικόνων, οι οποίες βρίσκονται σε διάφορες περιοχές. Επί παραδείγματι φιλοτέχνησε τη φορητή εικόνα της Παναγίας της Χρυσορροϊατισσας, η οποία βρίσκεται στον Ναό της Αγίας Τριάδος στη Λεμεσό καθώς επίσης και την εικόνα του Αγίου Νικολάου, στον Ναό της Παναγίας στην Έμπα.

Φώτο Γκάλερι

Image