Πάφος επαρχία

Image

Η επαρχία της Πάφου καταλαμβάνει το δυτικό τμήμα της Κύπρου. Προς τα ανατολικά συνορεύει με τις επαρχίες της Λευκωσίας και της Λεμεσού ενώ στις υπόλοιπες κατευθύνσεις περιβρέχεται από θάλασσα. Ολόκληρη η διοικητική έκταση της επαρχίας βρίσκεται στο ελεύθερο τμήμα του νησιού (Vıdeo).

 

Το βορειότερο γεωγραφικό πλάτος της επαρχίας Πάφου, στο άκρον Πωμού, είναι 35°10'37''. Το νοτιότερο γεωγραφικό πλάτος, στα νοτιοανατολικά της Πέτρας του Ρωμιού, είναι 34°39'33''. Το ανατολικότερο γεωγραφικό μήκος είναι 32°47'46'' και βρίσκεται στα βορειοανατολικά του χωριού Άγιος Νικόλαος. Το δυτικότερο γεωγραφικό μήκος είναι 32°16' 10'' και βρίσκεται στις εκβολές του ρυακιού Αργάκι του Πλακιού, στα δυτικά της χερσονήσου του Ακάμα.

 

Η επαρχία της Πάφου, λόγω της παράκτιας θέσης της, χαρακτηρίζεται από πολυάριθμους κόλπους, ακρωτήρια, άκρα και νησάκια. Ο κυριότερος κόλπος είναι εκείνος της Χρυσοχούς, που εκτείνεται από το ακρωτήρι του Ακάμα μέχρι το χωριό Πωμός. Τα κυριότερα ακρωτήρια και άκρα είναι το ακρωτήρι Δρέπανον απέναντι από το νησάκι του Αγίου Γεωργίου της Πέγειας, το ακρωτήρι Ακάμα στο βορειότερο σημείο της ομώνυμης χερσονήσου, το άκρο Πωμού πολύ κοντά στα βόρεια του ομώνυμου χωριού, το άκρο Γερονήσου στα δυτικά της χερσονήσου του Ακάμα και το άκρο Ζεφύρου στα νότια του χωριού Μαντριά. Εξάλλου κοντά στις ακτές της επαρχίας βρίσκονται πολλά νησάκια, τα κυριότερα από τα οποία είναι τα ακόλουθα: Άγιος Γεώργιος, Χαμηλή, Μαζάκι, Καννούδκια, Κόππος ή Νησί της Σκλινιτζιάς, Κιόνι, Άγιος Γεώργιος Πέγειας (Γερόνησος), Μουλιά και Πέτρα του Ρωμιού.

 

Η επαρχία της Πάφου είναι η τρίτη μεγαλύτερη σε διοικητική έκταση επαρχία της Κύπρου μετά τις επαρχίες της Λευκωσίας και της Αμμοχώστου. Καταλαμβάνει έκταση γης 1.395 χμ² περίπου, η οποία αντιπροσωπεύει το 15,1% της ολικής έκτασης της Κύπρου που είναι 9.251 χμ². Ο μεγαλύτερος σε διοικητική έκταση οικισμός της επαρχίας είναι η Λυσός (9.526 εκτάρια) και ο μικρότερος οι Καραμούλληδες (251 εκτάρια).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image