Σιλίτζ ιν

Μεσαιωνικός οικισμός της Κύπρου, που δεν υφίσταται σήμερα. Ο οικισμός αναφέρεται σε μεσαιωνικές πηγές σε διάφορους τύπους της ονομασίας του, έτσι που να μη είμαστε σίγουροι ποια ήταν η πραγματική.

 

Ο Στέφανος Λουζινιανός τον αναφέρει ως Silica, και τον περιλαμβάνει μεταξύ των φέουδων της Λατινικής Εκκλησίας στην Κύπρο. Ο ντε Μας Λατρί τον γράφει ως Silichi, αλλά θεωρεί ότι ήταν ένα από τα φράγκικα ονόματα του χωριού Συλίκου στα βουνά του Τροόδους. Αλλά ως Silichi ακριβώς (=Σιλίτζ'ιν;) αναγράφεται σε παλαιό κατάλογο χωριών, ως ευρισκόμενο στη Μεσαορία, συνεπώς δεν μπορεί να ήταν η Συλίκου.

 

Σε παλαιούς χάρτες (λ.χ. χάρτης του Abr. Ortelius του 1573) σημειώνεται οικισμός/φέουδο με την ονομασία Silicha πολύ κοντά στο χωριό Πέργαμος και προς τα νοτιοανατολικά του (επαρχία Λάρνακας, κάπως βορειότερα της Ξυλοτύμπου).

 

Ο Ν. Γ. Κυριαζής θεωρεί ότι το χωριό αυτό κατεστράφη από θανατικό, κι ότι σήμερα είναι απλώς τοποθεσία με την ονομασία Σιφλίτζ'ιν, στη διοικητική έκταση του χωριού Λύση. Αλλά μάλλον η τοποθεσία αυτή υποδήλωνε αγρόκτημα (τσιφλίκι) κι όχι τον αναφερόμενο μεσαιωνικό οικισμό. Την παράδοση ότι το χωριό κατεστράφη από επιδημία κι ότι οι επιζήσαντες κάτοικοί του κατέφυγαν στη Λύση, αναφέρει κι ο Ν. Κληρίδης.