Σαν Σήμερα: 04 Ιουνίου

2023 Πλανητάριο Κύπρου

Ανοίγει τις πύλες του στο κοινό

Το Πλανητάριο Κύπρου που βρίσκεται στην Ταμασσό, δίπλα από τη Μητρόπολη της περιοχής, ανοίγει τις πύλες του στο κοινό στις 4 Ιουνίου 2023. Πρόκειται για το πρώτο πλανητάριο στην Κύπρο, ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπη και το μεγαλύτερο της Ανατολικής Μεσογείου. Το μεγάλο αναπτυξιακό έργο αποτελεί ένα όραμα του Μητροπολίτη Ταμασσού Ησαΐα και του επιχειρηματία και ακαδημαϊκού Βιάτζεσλαβ Ζαρένκοφ.

Γεννήθηκαν

1934

Κώστας Τσολάκης

Συγγραφέας

Απεβίωσαν

2024

2019

Παύλος Δίγκλης

Πρωτοπόρος της Αριστεράς

2005

Παναγιώτης Τουμαζής

Υπουργός Γεωργίας και Φυσικών Πόρων

Διεθνής Ημέρα κατά της Επιθετικότητας εναντίον των Παιδιών

Η 4η Ιουνίου καθιερώθηκε ως Διεθνής Ημέρα κατά της Επιθετικότητας εναντίον των Παιδιών το 1983, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Άλλα Γεγονότα

2010 Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ'

Φτάνει στην Κύπρο για τριήμερη επίσκεψη

Ο Πάπας Βενέδικτος φτάνει στην Κύπρο για επίσημη επίσκεψη από τις 4 μέχρι τις 6 Ιουνίου 2010, επί προεδρίας Δημήτρη Χριστόφια, κατόπιν πρόσκλησης του τελευταίου στη διάρκεια επίσκεψής του στη Ρώμη, τον Μάρτιο του 2009.

1997 Ρίτσαρντ Χολπρουκ

Διορίζεται ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στην Κύπρο

Ο Ρίτσαρντ Χόλπρουκ διορίζεται στις 4 Ιουνίου 1997 από από τον πρόεδρο Κλίντον ειδικός απεσταλμένος του για την Κύπρο. Είχε στη Λευκωσία συνεχείς επαφές με τον Πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη και τον Τ/κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς σε μια προσπάθεια να πετύχει λύση του Κυπριακού σε συνδυασμό με την αίτηση ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

1981 Γεώργιος Λαδάς

Εκλέγεται πρόεδρος της Βουλής

Στις 4 Ιουνίου 1981 ο Γεώργιος Λαδάς εκλέγεται πρόεδρος της Βουλής, θέση στην οποία υπηρέτησε μέχρι το 1985.

1964 Συγχώνευση Αστυνομικής Δύναμης και Χωροφυλακής

Ιδρύεται η Αστυνομική Δύναμη Κύπρου

Στις 4 Ιουνίου 1964, η Κυπριακή Κυβέρνηση ψηφίζει νόμο που προνοεί τη συγχώνευση της Αστυνομικής Δύναμης και της Χωροφυλακής σε ένα σώμα την "Αστυνομική Δύναμη Κύπρου". Η απόφαση λήφθηκε μετά τις Διακοινοτικές ταρχαχές και την αποχώρηση των Τουρκοκυπρίων από τις υπηρεσίες τους.

1949 Εθναρχούσα Εκκλησία

Διάγγελμα κατά του νέου κυβερνήτη Ράιτ

Η εθναρχούσα Εκκλησία αντιδρά πολύ ψυχρά στην είδηση του διορισμού του νέου κυβερνήτη σερ Άντριου Ράιτ Μπάρκγουωρθ και με εγκύκλιο προς τον λαό στις 4 Ιουνίου 1949 ανακοινώνει ότι δεν θα υπήρχε συνεργασία και οι μόνες επαφές που έπρεπε να γίνονται με τους κυρίαρχους θα ήταν καθαρά υπηρεσιακές. Ο λόγος ήταν η αποτυχία του λόρδου Γουίνστερ για πολιτική ρύθμιση του προβλήματος της Κύπρου, στο πλαίσιο των επιδιώξεων της Μεγάλης Βρετανίας,

1948 Αθλητικό Σωματείο Ομόνοια

Ιδρύεται στη Λευκωσία

Το αθλητικό σωματείο "Ομόνοια" ιδρύεται στη Λευκωσία στις 4 Ιουνίου 1948 ως αποτέλεσμα άρνησης ορισμένων ποδοσφαιριστών του Αθλητικού Ποδοσφαιρικού Ομίλου Ελλήνων Λευκωσίας (ΑΠΟΕΛ) να υπογράψουν δήλωση με την οποία καταδικαζόταν ο εμφύλιος πόλεμος στην Ελλάδα.

1927 Πεζοπορικός» Όμιλος Λάρνακος ΠΟΛ

Ιδρύεται ως αθλητικό σωματείο

Το αθλητικό σωματείο "Πεζοπορικός» Όμιλος Λάρνακος ΠΟΛ, ιδρύθηκε στη Λάρνακα στις 4 Ιουνίου 1927. Το 1932 ο «Πεζοπορικός» συγχωνεύθηκε με άλλο σωματείο της Λάρνακας, τον ΑΜΟΛ, και δημιουργήθηκε το σωματείο «Ένωσις Πεζοπορικού-ΑΜΟΛ».

1879 «Νέον Κίτιον»

Κυκλοφορεί εβδομαδιαία

Η εφημερίδα "Νέον Κίτιον" κυκλοφορεί ως εβδομαδιαία από τις 4 Ιουνίου 1879 στη Λάρνακα. Εκδότης και διευθυντής της είναι ο πρωτοπόρος και πατέρας της κυπριακής δημοσιογραφίας και τυπογραφίας Θεόδουλος Κωνσταντινίδης.

1878 Συνθήκη Κωνσταντινούπολης

Η Κύπρος περιέρχεται από την Οθωμανική Αυτοκρατορία στην Αγγλία

Στις 4 Ιουνίου 1878 υπογράφεται η Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης (Αγγλοτουρκική σύμβαση), με την οποία η Κύπρος περιέρχεται από την Οθωμανική Αυτοκρατορία στην Αγγλία. Συνομολογήθηκε, με άκρα μυστικότητα, στην Κωνσταντινούπολη κατά το χρονικό διάστημα που τελούταν το Συνέδριο του Βερολίνου (1878).

1876 Αβδούλ Αζίζ

Δολοφονείται από τους νεότουρκους

Ο σουλτάνος της οθωμανικής αυτοκρατορίας Αβδούλ Αζίζ δολοφονείται από τους Νεότουρκους στις 4 Ιουνίου 1876, με αφορμή τις ασωτείες και την αδυναμία του να περιστείλει τις επαναστάσεις της Βουλγαρίας, της Βοσνίας και της Ερζεγοβίνης.

1570 Μάρκο Κορβελλατόρο

Αναλαμβάνει καθήκοντα διοικητή της Αμμοχώστου

Ο ιταλός στρατιωτικός Μάρκο Κορβελλατόρο αναλαμβάνει στις 4 Ιουνίου 1570, διοικητής του σώματος των αγγελιοφόρων και ταυτόχρονα ως διοικητής του σώματος του μηχανικού στην Αμμόχωστο κατά την αναδιανομή αρμοδιοτήτων που είχε κάνει ο αρχηγός της αντίστασης κατά των Οθωμανών Μαρκαντώνιος Βραγαδίνος.