Περιστιάνης Νίκος

Image

Κοινωνιολόγος. Ο Νίκος Περιστιάνης προέρχεται από τη γνωστή οικογένεια Περιστιάνη.

Γεννήθηκε στην Έγκωμη, Λευκωσίας, το 1954. Το 1989 παντρεύτηκε την Μαρία Ευθυμίου, με την οποία απέκτησαν τρία παιδιά. Συμπλήρωσε το πρώτο πτυχίο με υποτροφία του Συμβουλίου της Κοινοπολιτείας στην Κοινωνιολογία και Οικονομικά (B.A. Πανεπιστήμιο Κέντ, Ηνωμ. Βασίλειο). Στη συνέχεια το μεταπτυχιακό στην Εκπαίδευση (M.Ed., Trenton State, ΗΠΑ), και το διδακτορικό στην Κοινωνιολογία (Ph.D. Πανεπιστήμιο Middlesex, Ηνωμ. Βασίλειο).

 

Η προσφορά του Ν. Περιστιάνη επικεντρώθηκε στον τομέα της παραγωγής και διάδοσης της γνώσης, καθώς και στην ενίσχυση των ΜΚΟ και της κοινωνίας των πολιτών, μέσα από τη δημιουργία και στήριξη σχετικών θεσμών, με στόχο τη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων.

 

Μετά την περάτωση των σπουδών του, οι επαγγελματικές του δραστηριότητες στράφηκαν γύρω από την τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Κύπρο. Το 1979-81 δίδαξε Κοινωνιολογία και Οικονομικά στο Higher College of Technology (μετέπειτα Frederick). Παράλληλα, ήταν συντονιστής και λέκτορας Κοινωνιολογίας στο ΑΤΙ (1980-85).

 

Πανεπιστήμιο Λευκωσίας 

Το 1981 ανέλαβε την ηγεσία του νεοσύστατου Intercollege, βοηθώντας το να αναδειχθεί στο μεγαλύτερο μη-κρατικό εκπαιδευτικό ίδρυμα της Κύπρου. Στη συνέχεια, ηγήθηκε της διαδικασίας ίδρυσης και λειτουργίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, το οποίο και διηύθυνε στα αρχικά, ζωτικά του χρόνια (2007-2016).

 

Παράλληλα με την ενασχόλησή του με την τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Κύπρο, ο Ν. Περιστιάνης συμμετείχε στην ίδρυση και ανάπτυξη τριών διεθνών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων - το Πανεπιστήμιο Galen, στο Belize (Κεντρική Αμερική), το UNICAF, ένα ψηφιακό Πανεπιστήμιο που εξυπηρετεί τις ανάγκες φοιτητών στις αναπτυσσόμενες χώρες, κυρίως της Αφρικής, καθώς και του Admiralty University (ADUN), στη Νιγηρία. 

 

ΜΚΟ

Παράλληλα με τις επαγγελματικές του δραστηριότητες, ο Ν. Περιστιάνης συνεισέφερε στη σύσταση και ανάπτυξη αριθμού ιδρυμάτων έρευνας και ΜΚΟ. Υπήρξε εκ των συνιδρυτών και Γενικός Γραμματέας (1980-1983) της Επιτροπής Υπεράσπισης των Δικαιωμάτων του Πολίτη (ΕΥΠΕΔΠ), καθώς και συνιδρυτής του Ινστιτούτου Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας (ΙΜΜΕ), του Μεσογειακού Ινστιτούτου Σπουδών για το Φύλο (MIGS) και του Κέντρου Λόγου και Ευφυΐας, στα οποία συνεχίζει να προεδρεύει του Δ.Σ. Υπήρξε επίσης, ένας από τους ιδρυτές και πρώτος Πρόεδρος της ΜΚΟ Πολιτείας, που έχει στόχο την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών στην Κύπρο, ενώ είναι συμπρόεδρος του Cyprus Academic Dialogue (CAD), ενός δικοινοτικού οργανισμού που προωθεί τον διάλογο για την επίλυση εθνοτικών συγκρούσεων, με επίκεντρο την Κύπρο.

 

Ο Ν. Περιστιάνης συμμετέχει συστηματικά στην έρευνα και στο δημόσιο διάλογο, ως κοινωνιολόγος. Υπηρέτησε ως πρώτος πρόεδρος του Συνδέσμου Κοινωνιολόγων Κύπρου (1996-2009) και έχει συμβάλει στην εκλαΐκευση της κοινωνιολογικής σκέψης μέσω δημόσιων διαλέξεων και της συμμετοχής του σε ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά προγράμματα, καθώς και ως συνεργάτης σε εφημερίδες και άλλα έντυπα.

 

Κοινωνιολογία

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην κοινωνική αλλαγή και τον αντίκτυπό της στους κοινωνικούς θεσμούς, τα πολιτικά συστήματα, την οικοδόμηση των εθνικών κρατών, τις εθνοτικές συγκρούσεις και τη διαμόρφωση των συλλογικών ταυτοτήτων.

 

Την περίοδο 1985-1988 υπήρξε μέλος της συντακτικής επιτροπής του πρωτοπόρου μηνιαίου περιοδικού κοινωνικο-πολιτικών θεμάτων «Εντός των Τειχών». Υπήρξε ιδρυτής του εξαμηνιαίου επιστημονικού περιοδικού «The Cyprus Review», που εστιάζει σε κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά θέματα σχετικά με την Κύπρο και υπηρέτησε ως διευθύνων συντάκτης στις πρώτες κρίσιμες δεκαετίες έκδοσης του (1989-2016).

 

Διετέλεσε επίσης, διευθύνων συντάκτης των επιστημονικών εκδόσεων του Intercollege και στη συνέχεια του Πανεπιστημίου Λευκωσίας (1994-2016), οι οποίες συνυπολογίζονται σε περισσότερους από εκατό τίτλους βιβλίων, περιοδικών και ερευνητικών μελετών. Έχει επίσης, συνεπιμεληθεί αριθμό εκδόσεων, όπως το «Ανατομία Μίας Μεταμόρφωσης:   Η Κύπρος Μετά το 1974» (εκδόσεις Intercollege, 1995), το «Cyprus and the European Union» (εκδόσεις Intercollege, 1999), το «Divided Cyprus: Modernity, History, and an Island in Conflict» (Indiana University Press, 2006) και το «Britain in Cyprus: Colonialism and Post-Colonialism» (Bibliopolis, 2006), ενώ ήταν ο κύριος συγγραφέας του «Cyprus Human Development Report on Youth in Cyprus: Aspirations, Lifestyles and Empowerment» (Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, 2009).

 

Από το 2016, ο Ν. Περιστιάνης παραμένει μη-εκτελεστικός πρόεδρος του Ιδρυτή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας (EDEX), ενώ είναι εκτελεστικός πρόεδρος του Ιδρύματος Universitas. Στόχοι του τελευταίου είναι η προώθηση της γνώσης μέσω της υποστήριξης ερευνών για αντιμετώπιση σύγχρονων κοινωνικών, οικονομικών και πολιτικών προβλημάτων - όπως αυτών της βιώσιμης ανάπτυξης, της δημοκρατίας, των ανοιχτών και διαφανών θεσμών, της πολυπολιτισμικής συμβίωσης, της ειρηνικής συνύπαρξης και του σεβασμού των πολιτικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

 

 

 

Βλέπε συνέντευξη Νίκου Περιστιάνη 

 

 

Πηγή: 

  1. Polignosi