Βεντραμέν Ανδρέας Andrea Vendramin

Image

Δόγης της Βενετίας. Τον Σεπτέμβριο του 1476 απέστειλε τον Μιχαήλ Σαλαμόν στον μεγάλο μάγιστρο του τάγματος των Ιωαννιτών στη Ρόδο, ζητώντας από το τάγμα να μη ενθαρρύνει τον Ρίτζο ντι Μαρίνο ή άλλους από τους επαναστάτες του καταλανικού (και τώρα νεαπολιτανικού) κόμματος στην Κύπρο, διαφορετικά η Βενετία, που θεωρούσε την Κύπρο κτήση της, θα την υπεράσπιζε με όλες της τις δυνάμεις και θα θεωρούσε το τάγμα παραβάτη των συμφωνιών και αδικητή.

 

Ο Ρίτζο ντι Μαρίνο, μαζί με άλλους «προδότες», όπως ο δον Αλόνσο, νόθος γιος του Φερδινάνδου βασιλιά της Νεάπολης, είχαν έλθει στην Κύπρο για οργάνωση ταραχών κατά του βενετικού κόμματος που είχε ενισχυθεί με την παρουσία της Αικατερίνης Κορνάρο στον θρόνο της Κύπρου.

 

Ο μέγας μάγιστρος απάντησε στον Βεντραμέν στις 18.9.1476, αποκρούοντας τις κατηγορίες. Παράλληλα το τάγμα αποφάσισε την ενίσχυση των οχυρώσεων του λιμανιού της Ρόδου, έξω από το οποίο εμφανίστηκε τον Οκτώβριο ο γενικός καπετάνιος της Βενετίας Αντώνιος Λορεντάνο, αναζητώντας τον Ρίτζο ντι Μαρίνο.

Φώτο Γκάλερι

Image